НОВИНИ

Читалището в Аспарухово стана “Библиотека на годината”

Библиотеката към читалище ”Просвета” във варненския квартал "Аспарухово" стана библиотека на годината за 2016-а. Наградата беше връчена в деня на професионалния празник на библиотекарите. Тя е за цялостен принос към читателите, за всеотдайност на служителите и за въвеждане на иновативни услуги в библиотечното дело.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова
17:00, 11.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Наградата "Библиотека на годината" е най-престижната в тази професия. Читалищната библиотека в квартал "Аспарухово" я получи заради своите 200 читатели дневно, повечето от които деца.

Живка Минева е един от хората, които ги посрещат. Тя е библиотекар от 20 години. Любовта към книгите наследява от своите родители, които са страстни читатели и също дългогодишни библиотечни служители.

Живка Минева, библиотекар
”Майка ми имаше любовта към читателите, услужливостта и нуждата да си потребен, да даваш необходимата информация на хората ми повлия до голяма степен и аз да работя същата професия.”

Според Живка младите хора формират и изграждат културата си на четене именно в библиотеките.

Живка Минева, библиотекар
"Аз още помня момента, в който едно момиче се върна от Франция и ми донесе роза и каза – благодаря, че ме научихте да чета!”

Според нея удовлетворението от тази професия е само морално. Заплатата на библиотечния служител е 550 лева и затова няма много желаещи млади хора, които да я работят. За празника в Регионалната библиотека във Варна си пожелаха скоро да започне строителството на дългоочакваната нова, по-модерна сграда на библиотеката.

Кристияна Димчева, главен библиотекар в Регионална библиотека — Варна
„Варна да има едно ново културно пространство, което не е просто библиотека — то е пространство за творчество, за срещи, за всичко онова, което ние, варненци имаме нужда."

За празника във фоайето на Регионалната библиотека беше открита изложбата „Български светии“ на художника Живко Дончев. Тя може да бъде разгледана до края на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Празнично шествие по случай деня на светите братя Кирил и Методий в Пловдив
​Празнично шествие по случай деня на светите братя Кирил и Методий в Пловдив
Прокуратурата е протестирала оставането на Ценко Чоков на поста кмет на Галиче
Прокуратурата е протестирала оставането на Ценко Чоков на поста кмет на Галиче