НОВИНИ

Десет задържани след антитерористична операция във Франция и Швейцария

Десет души бяха задържани днес във Франция и в Швейцария при антитерористична операция, предадоха световните агенции. Девет от арестите бяха извършени в Югоизточна Франция и в района на столицата Париж. Един човек бе задържан в Швейцария. Арестуваните са на възраст между 18 и 65 години.

bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 07.11.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света

Повечето от задържаните са били известни на разузнавателните служби. Арестуваните са участвали в дискусионна група в криптираното приложение за чат Телеграм, често използвано от джихадистите. Участниците в дискусията правели изказвания, които породили безпокойството на властите, твърдят източници, близки до разследването, започнало на 19 юли.

Задържаният в Швейцария е поддържал контакт в социалните мрежи с 13-годишен французин, който е заподозрян, че е планирал джихадистко нападение с нож. Момчето бе задържано в нощта на 21 юни, в навечерието на музикален празник в района на Париж, и оттогава е в ареста.

Арестите днес бяха извършени броени дни след влизането в сила във Франция на нов антитерористичен закон, с който бе отменено извънредното положение, въведено след атентатите от 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 млн. лв. раздаде Министерски съвет на днешното си заседание
17 млн. лв. раздаде Министерски съвет на днешното си заседание
С киноа и елда обогатиха менюто в млечната кухня в Русе
С киноа и елда обогатиха менюто в млечната кухня в Русе