НОВИНИ

Десетки хиляди венецуелци на пазар в Колумбия

Все по-тежко става икономическото положение във Венецуела. Десетки хиляди венецуелци прeминаха границата с Колумбия, за да си купят храна и лекарства. За първи път от близо година бе отворен граничен пункт. Венецуела е в тежка икономическа криза, заради която в магазините липсват основни хранителни продукти.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:37, 11.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Радостни възгласи при отварянето на границата към Колумбия. 35 000 венецуелци се втурнаха през моста Симон Боливар към магазините на град Кукута. Много от тези хора са изминали стотици километри и са спали пред пункта в очакване да ги пуснат.

Ада Маркес, венецуелка: Разплаках се, когато прекосих моста и видят лавината от хора. Невероятно е, че цяла Венецуела иска да се изсипе тук, за да търси неща, които у нас ги няма.

Властите отвориха границата само за 12 часа, за да предотвратят незаконните преминавания в Колумбия. Миналия август президентът Николас Мадуро затвори границата със съседната страна, за да спре контрабандата. С опразването на магазините и аптеките обаче положението във Венецуела стана нетърпимо и Мадуро беше принуден да направи крачка назад.

Кармен Веласко, венецуелка: Нямаме храна. Нямаме олио, брашно. Затова идваме тук.

;

Колумбийските търговци вече приемат венецуелски боливари, а властите осигуряват транспорт на отчаяните хора. С пълни торби венецуелците поемат обратно към дома. Провизиите ще закърпят положението в домакинствата им. Но само временно. В някои градове избухнаха гладни бунтове, при които се стигна до сблъсъци с полицията.

Кризата в страната се задълбочава основно заради спадащите приходи от поевтиняващия петрол, на който се крепи икономиката. Но освен петрол, страната не произвежда почти нищо друго, а разчита изцяло на внос на стоките за потребление. Правителството държи под контрол цените на стоките, за да бъдат достъпни за най-бедните и обвинява външни сили за бедите в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират пътя до Рилския манастир
Ремонтират пътя до Рилския манастир
30% от русенци страдат от алергии
30% от русенци страдат от алергии