НОВИНИ

Тереза Мей става премиер на Великобритания, Камерън се оттегля до сряда

В сряда вечер Великобритания ще има нов министър-председател и това ще е Тереза Мей. Днес стана ясно, че вътрешният министър Мей ще наследи Дейвид Камерън начело на Консервативната партия. Лидерът на управляващата партия автоматично заема и премиерския пост. Днес вторият претендент за стола на Камерън се оттегли и така смяната на върха на британската политика беше ускорена значително. Дейвид Камерън лично и с голямо задоволство съобщи новините.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:25, 11.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Утре Дейвид Камерън ще събере за последен път кабинета, а в сряда ще представи оставката си на кралица Елизабет II. Премиерът побърза да съобщи това, след като разбра, че приемникът му вече е известен.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: Ясно е, че Тереза Мей има огромна подкрепа сред депутатите от консервативната партия. Много се радвам, че Тереза Мей ще бъде следващият премиер. Тя е силна, компетентна. Тя е повече от способна да осигури ръководството на страната през идните години и ще има пълната ми подкрепа.

Камерън похвали решението на другата претендентка за неговия пост да се оттегли, което ускори нещата. Днес Андреа Ледсъм отчете слабата подкрепа за нея от Консервативната партия и изтъкна важен аргумент.

Андреа Ледсъм, зам.-министър на енергетиката: Нужно е силно правителство, за да започне работата по оттеглянето от Европейския съюз. 9-седмична кампания за лидерския пост в толкова важен за страната момент е нежелателна.
;

Очаква се в сряда вечерта на Даунинг Стрийт 10 да се нанесе нов премиер. Тереза Мей агитираше за оставане в ЕС, но днес увери, че зачита вота на мнозинството британци.

Тереза Мей, вътрешен министър на Великобритания: Брекзит означава Брекзит и ние ще направим излизането успешно. Няма да има опити да влезем в Европейския съюз през задната врата, няма да има втори референдум.

Мей обеща, че като премиер ще изгради икономика, която да помага на обикновените хора. Ще преговаря за изгодно търговско споразумение с Евросъюза. Тереза Мей възнамерява да възстанови контрола върху свободното влизане на европейски граждани в Обединеното кралство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ - лидер в телевизионния ефир в неделя
БНТ - лидер в телевизионния ефир в неделя
Вълнения след победата на Португалия на Евро 2016
Вълнения след победата на Португалия на Евро 2016