НОВИНИ

ДГБ: Хакерската атака цели дестабилизация на държавата

Електронно писмо от името на Движение "България на гражданите", разпространено в медиите, съобщи, че партията оттегля подкрепата си от правителството.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:11, 10.12.2015
Чете се за: 02:30 мин.

Хакерска атака нажежи днес и без това изострените политически взаимоотношения особено в частта им за съдебната реформа.

Електронно писмо от името на Движение "България на гражданите", разпространено в медиите, съобщи, че партията на Миглена Кунева оттегля подкрепата си от правителството.

Впоследствие стана ясно, че съобщението е фалшиво."Изявлението" стигна до медиите ден след като правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка в знак на несъгласие с окастрените промени в Конституцията, а лидерът на ДСБ Раден Кънев обяви, че оттегля доверието си в управлението.

Електронни медии получиха писмо, което изглеждаше да е изпратено от ДБГ. След проверка се оказа, че съобщението е фалшиво. В него се казва, че ДГБ оттегля подкрепата си за правителството, че ще поиска от министрите и заместник-министрите, както и други представители на изпълнителната власт да напуснат постовете си заради "опитите да бъде саботирани реформите в България и заменен с фасадни такива". В текста се казва също, че Меглена Кунева нито Даниел Вълчев ще заемат постове във формата на настоящето правителство.

От Движение "България на гражданите" веднага опровергаха тази информация. Казаха, че нямат такива решения. Те се събраха в централата на партията. Стана ясно, че ДАНС вече работи по случая. От ДГБ смятат, че става дума за опит да се дестабилизира държавата.

- Как приемате тази провокация, която се случи?

Меглена Кунева - председател на ДБГ: Ще ви обяснят моите колеги.

Настимир Ананиев - депутат от ДБГ: Мейлът и сайтът на ДБГ е бил хакнат, уведомили сме ДАНС и организациите, които отговарят за следенето на тази дейност, надяваме се за много бързи действия, за мен това е чиста провокация и опит за дестабилизация на държавата. Също е много интересен въпросът кой има интерес и е тревожен самият факт .

- Кой според вас стои зад това?

Настимир Ананиев - депутат от ДБГ: Не знам, но това е най-важният въпрос, даже преди малко ни съобщиха, че борсовият индекс на българските ценни книжа е паднал заради това нещо.

- Все пак ДБГ остава във властта към днешна дата?

Настимир Ананиев - депутат от ДБГ: Трябва да се съберем и ще обсъдим текущите събития.

- Смятате ли, че целта е ДБГ да излезе от властта?

Димитър Танев - депутат от ДБГ:Това е план за дестабилизация на държавата и трябва да бъдат взети мерки.

В следващите дни реформаторите трябва да решат какво ще предприемат. От РБ избягваха коментарите дали трябва да напуснат управлението. Това решение ще бъде взето в лседващите дни.

Според ГЕРБ управлението е стабилно въпреки оставката на Христо Иванов и въпреки че Радан Кънев свали доверието си в правителството.

Иван Иванов - зам.-председател на НС, РБ: Вчера г-н Кънев обяви, че минава в опозиция, той е лидер и на партия от тая гледна точка ДСБ вероятно ще си вземе своето партийно решение. Възможнон е други депутати да заявят. От гледан точка на министрите смятам, че в тази по-трудна ситуация всеки един министър на Реформаторския блок трябва да препотвърди, че може да изпълнява своите реформаторски ангажименти. Ние сме в управлението действително, за да можем, че можем да правим реформи, а не да имитираме реформи.

Димитър Делчев - секретар на ПГ "Реформаторски блок": Аз смятам, че като взимаме решение да го взимаме единно - ако ще минаваме в опозиция да е заедно, ако ще оставаме в управлението, да е заедно. Така солови акции според мен не допринасят.

Гроздан Караджов: Разговарял съм с тези хора, за да ви кажа, че за 13 души съм сигурен, значи съм разговарял с тях и всички те са заявили ясно и по онова време, че при оставка и неприемане на реформата в онзи вид, в който беше постигнат през юли като консенсус, ще последва същото поведение като моето от вчера.

-Все пак вие мислили ли сте да ли да минете в опозиция?

Мартин Димитров - депутат от ПГ "Реформаторски блок": Аз от доста време сечувствам в опозиця, защото нито разполагам с някаква власт, нито съм бил министър, знаете, че с колегите от гражданската квота сме коректив на това управлениев парламента.

Румен Христов: Емоционалните решения не са най-доброто нещо. десницата е правила няколко пъти така знакови харакирита от което не е спечелила

Цвета Караянчева - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: И Реформаторите, и ние ще излъчим кандидатура за правосъден министър и ще оставим на министър-председателя да направи своя избор, за да може по негова преценка да се случат нещата.

- РБ ще остане ли единен?

Цвета Караянчева - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Коалиционното управление е стабилно сега, нямаме проблеми с тази оставка. Доковорът за коалиционното управление с ГЕРБ е подписан от петима председатели, отказването на единия не е кой знае каква беда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми със стар водопровод в Дупница
Проблеми със стар водопровод в Дупница
Объркване заради липса на знак преди Кръговото
Объркване заради липса на знак преди Кръговото