НОВИНИ

Дискусия за законопроекта за собствеността на медиите

Дискусия във връзка с промените в законопроекта, отнасящ се за собствеността на медиите беше организирана от Комисията по култура и медии в парламента. Вносители са депутати от ДПС, включително Делян Пеевски. Законопроектът предвижда задължително разкриване на собствениците и финансирането на медии, и на лицата, които разпространяват печатни издания.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:07, 20.09.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Час и половина медии, депутати и институции даваха предложения за промени. Сред тях - да се затварят анонимните сайтове.

Владо Йончев - „Офнюз“: Когато поискам да съдя такъв сайт за плагиатство или кражба, ми казват няма кого да съдиш, защото не е идентифициран извършителят на действието.

Да се намалят глобите при недеклариране на информация за собствеността и финансирането на медии.

Теодор Захов - Съюз на издателите в България: Твърде високата долна граница на глобите за неизпълнение на част от закона - това особено за по-малките медии може да ги постави в доста тежко положение.
;

Да се декларира крайният собственик на медии, регистрирани в офшорни зони.

Симона Велева - Асоциация на европейските журналисти: Това трябва да се идентифицира като проблем и трябва да бъде обсъдено.

Сега се предвижда разпространителите на печатни издания да декларират собственика си в Министерството на културата. Именно тази точка в законопроекта предизвика най-много критики. Зам. министърът на културата Румен Димитров също заяви, че не е редно техни експерти да се занимават с това.

Румен Димитров - зам.-министър на културата: Ето защо предлагаме да се обмисли намирането на подходящи институционални решения в това число и възможност за разделяне на двете оси в отделни независими обществени органи.
Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС: Никъде в законопроекта няма възложени такива функции. Ако мога се изразя така - министерство на културата създава един регистър и се явява депозитар.
;

Представителят на БНТ Зина Трифонова поиска регулация за интернет сайтовете, тъй като там изтичат голяма част от рекламните приходи.

Зина Трифонова - член на УС на БНТ: Не може едни играчи на пазара да са поставени при много сериозни изисквания и условия, а други такива да няма никакви изисквания по отношение на тях.

На второ четене ще стане ясно кои от предложенията ще бъдат приети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души загинаха при стрелба в американския щат Мериленд
Трима души загинаха при стрелба в американския щат Мериленд
Зрелищно разрушаване на комини на въглищна ТЕЦ в Полша
Зрелищно разрушаване на комини на въглищна ТЕЦ в Полша