НОВИНИ

Ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

Oбратното броене до часа на изборите започна. В деня за размисъл, както и в изборния ден, е забранена всякаква политическа агитация. Не може също така да се огласяват резултати от социологически проучвания за обществените нагласи, свързани с участниците в надпреварата за парламента. Пред всяка избирателна секция трябва да бъдат обявени телефоните на дежурния прокурор и районното полицейско управление, на които да се подават сигнали за нарушения.

Вера Александрова
от Вера Александрова
07:39, 25.03.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Избирател, открил нередности в деня за размисъл или в изборния ден, може да сигнализира съответната Районна избирателна комисия. А ако нарушението е на територията на повече от два изборни района:

Александър Андреев - говорител на ЦИК: То тогава е компетентна ЦИК, до която следва да бъдат адресирани сигналите и жалбите.

На 26 март секциите отварят врати в 7 часа сутринта. Гласуването трябва да приключи в 20 часа вечерта. Ако има опашка от желаещи да упражнят правото си на глас, от секционната комисия събират документите им за самоличност и изчакват гласуването да приключи. Изборният ден може да бъде удължен най-много до 21 часа.

Бюлетината, с която ще гласуваме изглежда така. В лявата част са квадратчетата с номерата и имената на партиите и коалициите. Под тях се изписват независимите кандидати. И на тези избори за хората, които не откриват своите кандидати, съществува възможността "не подкрепям никого".

Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: Хубаво е избирателите да знаят, че в изборния ден СИК трябва да откъсне от кочана с бюлетини една бюлетина, а не да са накъсани предварително и подредени за удобство на СИК.

След като отбележи предпочитаната политическа сила, със знак X или V, изписан със синьо, избирателят може, ако иска, да отрази и преференция в кръгчетата, които се намират в горния десен край на бюлетината. Даден кандидат може да премине на по-предно място в листата, ако за него са гласували поне 7% от хората, подкрепили политическата му сила в съответния район.

Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: Ние сме взели решение, с което сме препоръчали бюлетината да бъде сгъната по следния начин, до тази черта, долната, след което още веднъж. На гърба на бюлетината се поставя един печат, след което се подава на избирателя.

Вторият печат върху бюлетината се поставя след гласуването в тъмната стаичка. Също така член от секционната комисия трябва да свери дали номерчето в долния десен ъгъл на бюлетината съвпада с този от кочана. След което го откъсва и го пускат в специалната за целта кутия.

Хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, ако той е различен от постоянния, могат да го направят само ако предварително в определения срок са обявили това пред общината. За учениците и студентите процедурата е облекчена. Те могат да гласуват по настоящ адрес, ако представят пред СИК - документ за самоличност, редовно заверена студентска или ученическа книжка.

Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: И пред Секционната избирателна комисия попълват декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Бюлетините, с които гласуват българите зад граница, са по-тесни. В тях не се отразяват преференции.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: В бюлетината са отбелязани единствено партиите и коалициите, които са регистрирани в ЦИК за участие в изборите. Липсват също така и независими кандидати, тъй като нямаме кандидатски листи в чужбина.

До 4 дни след изборния ден ЦИК трябва да обяви резултатите от вота, а конкретните хора, които влизат в 44 Народно събрание трябва да са ясни най-късно 7 дни след изборите,това означава до 3 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стремглаво към изолатора
Стремглаво към изолатора
ЦИК откза да свали искания от прокуратурата имунитет на кандидат-депутат
ЦИК откза да свали искания от прокуратурата имунитет на кандидат-депутат