Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Увеличава се броят на застъпниците в секционните избирателни комисии в Кърджали

Стотици членове на секционни избирателни комисии са подали заявления с искане да бъдат сменени. Като аргумент те посочват лични причини. Невижданата борба за всеки глас обаче поставя това под съмнение. От РИК в Кърджали казват, че по този начин в секционните избирателни комисии ще влязат хора, които не са преминали нужното обучение, а това са хората, които ще броят гласовете и ще попълват протоколите.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:04, 24.03.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

506 са избирателните секции в Кърджали. Във всяка една от тях в зависимост от техния брой ще работят от 5 до 7 членове на секционни избирателни комисии. Да имат свои представители в тях имат право само парламентарно-представените партии и затова останалите използват формата „застъпник", за да си гарантират наблюдение при процеса на броене на бюлетините.

Промени в състава на комисиите се правят и след като РИК е провела обучението за това как да се провежда изборния ден, което поражда опасението, че в неделя в СИК-овете ще има неподготвени хора.

Голям брой жалби за нелоялна агитация и нарушения валят в РИК. Така две от борещите се за гласовете на избирателите партии, правят предизборната битка още по-напрегната. В деня на заключителните предизборни прояви в Джебел агитацията се води на български и турски език в явно нарушение на закона. Това не смущава избирателите, сред които има доста хора, дошли от Турция специално за вота и които трудно говорят български.

Днес е пазарен ден, в магазините за месо се продават току-що заклани животни. Обещанието, че всеки, който се връща в Турция, ще може да изнесе по 20 кг месо, въпреки че това обичайно е забранено, е направило продавачите в този магазин по-чевръсти.

Тук очакват още техни роднини от Турция да си дойдат до неделя - хем да гласуват, хем да се видят, защото както каза един от мъжете , от неговите десет чичовци, седем живеят там.

След разговори с хора, които са дошли да гласуват стана ясно, че им е нужно удостоверение, за това, че са гласували, за да могат да ползват и наобратно безплатния транспорт. Един от начините, по които може това да стане е те да получат печат от местния кмет. Дали местната власт ще се съгласи да направи това предстои да разберем.

В очакване на утрешния ден за размисъл тук сметките на политиците продължават. Продължава и агитацията, за която не се пестят никакви средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогноза за времето
Прогноза за времето
Предизборни плакати се появиха на дърветата в Минерални бани, Хасковско
Предизборни плакати се появиха на дърветата в Минерални бани, Хасковско