НОВИНИ

Дом на европейската история отвори врати в Брюксел

Дом на европейската история отвори врати зад сградата на европарламента в парк "Леополд". Първите посетители бяха журналисти от страните от ЕС.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
07:44, 05.05.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

История, която донякъде познаваме с много забравени, премълчани или непознати елементи. Събира се в новия европейски дом. 10 години след обявяването на идеята от експредседателя на европарламента Ханс-Герт Пьотеринг, сградата в парк "Леополд" събира общата история на европейското семейство.

Ханс Герт Пьотеринг - председател на Настоятелството: "Има нещо, което ни обединява като европейци и се радвам, че и България е част от тази общност. И това са основните ни ценности - човешко достойнство, свобода, демокрация, мир и солидарност, които ни държат заедно. Тази идентичност на ценностите е показана тук, в Дома на европейската история."

Постоянната експозиция на Дома на европейската история се фокусира върху историята на стария континент от 20 век с различните нюанси на евро интеграцията. На площ от 4000 кв. метра са събрани експонати от 300 музея и колекции от цяла Европа. Но тук бягат от сухата, музейна сбирка. Посетителят е въвлечен в действието, като активен участник. Основното послание е към младите хора.

Антонио Таяни - председател на Европейския парламент: "Ние трябва да познаваме по-добре нашата история. За сина ми например е много трудно - роден е през 93-та, дъщеря ми - през 99 г. Трудно е за тях да разберат миналото , не познават добре историческото наследство."

Идеята е оттук да започват и дебати за бъдещето на Евросъюза. Поколението преживяло трагедиите на 20 век и положило начало на обединението вече изчезва, следите от миналото избледняват. С новия европейски Дом историята показва общите потижения, грешки и въпроси.

Ханс Герт Пьотеринг - председател на Настоятелството на ДЕИ: "Този Дом на европейската история въвлича и посетителите. Това ни трябва и в Европейския съюз, да въвличаме гражданите, които да дават своите предложения."

Това сме ние, с общия дом, доста крехък, но уютен - с успехите, проблемите, грешките и желанието за общо бъдеще.

Галя Крайчовска: "Историческото събитие е завършено не когато е извършено, а когато става достояние на потомците." Думите на Стефан Цвайг оживяват тук, в Дома на европейската история."

Домът на европейската история очаква своите съучастници - и с временни изложби, обучителна програма, тематични събития и онлайн включване, като програмата "По следите на моята Европа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
239 062 именици празнуват на Гергьовден
239 062 именици празнуват на Гергьовден
Отбелязваме световния ден на пулмоналната хипертония
Отбелязваме световния ден на пулмоналната хипертония