НОВИНИ

Драматична предизборна нощ във вътрешнопартийните избори в САЩ

Доналд Тръмп спечели голяма победа във Флорида, а доскорощната голяма надежда на Републиканската партия - Марко Рубио, напусна битката за вътрешнопартийната номинация. Милиардерът Тръмп обаче не можа да спечели другия решаващ щат — Охайо. При демократите Хилъри Клинтън спечели и двата -- Флорида и Охайо. С това тя не просто води, но има и убедително голям брой гласове в надпреварата за партийната номинация.

Ваня Ефтимова
от Ваня Ефтимова
13:38, 16.03.2016
Чете се за: 02:45 мин.
По света
драматична предизборна нощ вътрешнопартийните избори сащ

Републиканци и демократи гласуваха снощи за партийните номинации за президент в пет щата - Флорида, Охайо, Мисури, Илинойс и Северна Каролина. Както и само десният електорат в американската територия в Тихия океан Северни Мариански острови.

Вотът бе наречен от медиите “Мега вторник” или “Супер вторник III”. Както при истинския Супер вторник, когато на 1 март гласуваха най-много щати наведнъж, последван от вътрешнопартийни вотове в четири щата седмица по-късно (т.е. Супер вторник II), голям брой гласове се раздаваха наведнъж. Във вътрешнопартийните избори, т.нар. праймърис, електоратът на двете партии гласува по места за номинациите, а на базата на големината на щата се раздават брой делегати. Те от своя страна официално ще изберат републиканския и демократически кандидат-президент по време на конгресите през юли.

Вотът бе особено драматичен при републиканците, защото двата големи щата Флорида и Охайо дават всичките си гласове на куп на победителя - съответно 99 и 66 делегата. По случайност това бяха и родните места на двама от претендентите в дясно - Марко Рубио и Джон Кейсък. Заради големия брой гласове печелени наведнъж победа едновременно и в двата щата се смята за решаваща.

;

Отделно съществува и психологическа бариера - както е известно, никой не е влязъл в Белия дом без да е спечелил Охайо. Затова силна победа в щата в предварителните избори се смята за задължителната стъпка към националните избори. Ако кандидат-президентът не успее да убеди твърдия електорат на собствената си партия в Охайо, как може да спечели сърцата и вотовете на останалите избиратели?

Републиканският сентор Марко Рубио загуби родния си щат Флорида, при това с почти 20%, и по всички правила на предизборната кампания трябваше да напусне битката. “Не е било Божията воля да бъда президент през 2016 г., или може би въобще,” заяви Рубио в емоционална реч. Доскоро той бе любимият кандидат на републиканския елит и този, срещу когото кампанията на Хилъри Клинтън се страхуваше най-много да се изправи в националния вот. Според проучванията на общественото мнение, от всички кандидати в дясно 44-годишният сенатор от кубински произход изглеждаше най-симпатичен на избирателите в центъра. Това обаче беше преди политическото цунами “Доналд Тръмп” помете републиканското статукво.

;

Милиардерът Тръмп спечели във вторник още щатите Северна Каролина и Илинойс, както и Северните Мариански острови. Втората голяма награда на “Мега вторника” — Охайо, обаче му избяга. Щатът бе спечелен от Джон Кейсък, негов губернатор от 2011 г. насам, а преди това представял го в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) цели девет мандата.



Макар и психологически важна, това всъщност е първата и единствена победа на Кейсък в тазгодишната надпревара (досега са гласували цели 29 щата и територии). Губернаторът грижливо изгражда образа на центрист, възпитан и добронамерен политик - в речта си снощи той се обърна и към демократите с призива за край на партизанщината и връщане на добрия тон. След емоционалното напускане на Рубио Кейсък стана последната надежда на партийния елит да бъде спрян Тръмп.



Победата на губернатора в Охайо засилва възможността никой от републиканските кандидат-президенти да не спечели заветните 1237 делегата, които директно гарантират номинацията в дясно. В момента Тръмп има 640 делегата, а изчисленията показват, че за да стигне магичния брой, той трябва да печели всички избори от тук нататък с поне 60%.



Ако сценарият с липсата на мнозинство се развие, през юли ще последва т.нар.”оспорван” или “отворен конгрес”. След първия официален вот, когато никой от кандидатите не спечели мнозинство, делегатите ще са свободни да гласуват по съвест. Така на следващия рунд може да победи някой различен от водача в надпреварата, особено щом партийният елит контролира конгреса. Т.е. Тръмп ще бъде нокаутиран служебно от републиканската номинация за президент.

;

При демократите Хилъри Клинтън буквално имаше своя “Мега вторник” със спечелени, освен решаващите Флорида и Охайо, още Северна Каролина и Илинойс. Особено важни за нея са победите в щатите от Средния запад. Доскоро аргументът на опонента й Бърни Сандърс бе, че Клинтън печели предимно в южните щати, но в действителност това няма значение. Причината е, че в генералните избори тези щати дават гласовете си за републиканците. Вотът за демократите идва от Средния запад и там Сандърс спечели голяма победа миналата седмица в Мичиган, както и преди това в Минесота, Небраска и Канзас.

Затова добрият резултат на Клинтън в Охайо и Илинойс бе психологически важен. Сандърс обаче винаги е бил по-скоро кандидат за идеята, отколкото за победата. Той очевидно не възнамерява да откаже от надпреварата в следващите дни и ще продължава да тласка Клинтън още по-наляво.

Вотът в Мисури така и не бе решен във вторник вечер, защото както при републиканците, така и при демократи разликата между първия и втория кандидат е по-малко от процент. Според местния избирател закон подобна оспорвана ситуация изисква ново преброяване на гласовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мега вторникът: Правила, които не важат и бъдещето на Републиканската партия
Мега вторникът: Правила, които не важат и бъдещето на Републиканската партия
Германски кораб спаси 615 мигранти в Средиземно море
Германски кораб спаси 615 мигранти в Средиземно море