Два язовира в Благоевградско имат нужда от спешен ремонт

Два язовира в Благоевградска област се нуждаят от спешен ремонт. Те се намират в общините Хаджидимово и Гоце Делчев. Още около 70 язовирни стени и съоръжения в региона не са годни за употреба и са предложени за ремонт.

от Станислава Христова
08:54, 06.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Над 180 проверки на язовири в област Благоевград са извършени от началото на годината от служителите на регионалния отдел на Главна дирекция "Надзор на язовирни стени и съоръжения". За различни нарушения на собствениците са съставени 17 акта.

Александър Иванов, началник на регионален отдел към ГД "Надзор на язовирни стени и съоръжения" към ДАМТН: Най-често има неизправности по преливните съоръжения, по основните изпускатели, по короната на язовирната стена, по въздушния и водния откос.

30 от общо 480-те язовира в област Благоевград се намират на територията на община Сатовча. В края на миналата година местната власт взе решение собствеността на язовирите да се прехвърли в полза на държавата заради недостиг на средства от общинския бюджет за качествената им поддръжка.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: Предоставихме списък и така нататък и така нататък, след около 20 дни - 1 месец дойде писмо, че държавата един вид се отказва и в момента минават пак на управление и отговорност на общините, което до голяма степен не е правилно.

Според кмета на Сатовча за да може общината качествено да стопанисва язовирите, са необходими средно по около 300 000 лева годишно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рекордни количества мед очакват пчеларите от Благоевград
Рекордни количества мед очакват пчеларите от Благоевград
Съвети от инструктор: Как да шофираме безопасно в горещините
Съвети от инструктор: Как да шофираме безопасно в горещините