НОВИНИ

EBU призова турското правителство да уважава свободата на словото

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) призовава турското правителство да прояви сдържаност и да зачита свободата на медиите и свободата на изразяване. Реакцията е във връзка с издадения на 27 юли указ, с който Турция затвори три новинарски агенции, 16 телевизии, 23 радио станции, 15 списания, 45 вестници и 29 издателства и разпространители.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
14:46, 04.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
ebu призова турското правителство уважава свободата словото

Международната организация на радио и телевизионните оператори също осъжда ареста на 89 журналисти, както тормозът и сплашването на местни и международни репортери, отразяващи последствията от проваления опит за военен преврат. Осъждат се и ограниченията при пътуване на журналисти за влизане и излизане от страната.

"Вярваме, че правото на свобода на изразяване и информация взима предимство над политическите или икономическите интереси и турското правителство е длъжно да осигури и защити този основен крайъгълен камък на демокрацията", каза генералният директор на EBU Ингрид Делтонр.

Организацията, която обединява обществените медии в Европа, е дълбоко обезпокоена от нападението на 15 юли в студията и заплахите, отправени срещу служители на държавната телевизия TRT, която е член на EBU. Нарушаването на независимостта на обществената медия е атака срещу демокрацията и основните права на гражданите, казват още от организацията и подчертават, че опитите да се ограничи достъпът до новини и информация представляват огромна заплаха за функционирането на демокрацията.

EBU призовава турското правителство да гарантира, че в бъдеще медиите ще могат да работят без ограничения, без страх и заплахи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: България ще строи АЕЦ и газов хъб, само по правилата на Брюксел
ЕК: България ще строи АЕЦ и газов хъб, само по правилата на Брюксел
Заразен таратор е довел до бума на заболели в детска градина във Варна
Заразен таратор е довел до бума на заболели в детска градина във Варна