НОВИНИ

Една табела и няколко извода за българския туристически гений

Милена Михайлова
от Милена Михайлова
14:29, 04.08.2016
Чете се за: 01:22 мин.
Истории
една табела няколко извода българския туристически гений

Представете си съвършено, изваяно от бога място; климат, за който през девет земи се носят легенди; природа, която е толкова внушителна, че от гледката може да те заболи; защитени територии и редки биологични видове, карстови извори и всякаква екоблагодат. Няма да е трудно за въображението ви, защото страната ни изобилства със спиращи диханието кътчета.

И сега си представете тунингования батка, завладял правото да се разпорежда с красотата и който системно и със замах руши удоволствието да бъдеш на хубаво място. И това също не би ви затруднило, дори сте в състояние да дадете десетки примери, понеже ненормалното у нас стана принцип и норма.

За българския туристически гений можем да говорим много, но все се оказва недостатъчно, за да обрисуваме гротескната картина в целия й мащаб. И ако дълги години се забавлявахме с предприемаческия майсторлък на самодоволните байганьовци, после още толкова тъгувахме философски за сбърканите им разбирания, то вече е време съвсем целенасочено да възроптаем и да спрем безумието на отблъскващите ни от родните места за отдих. В противен случай табели като тази тук ще се възприемат все по-неемоционално, а туризмът ни още повече ще загива и загнива.

Почивките ни, без значение дали са с дъх на солено море, или на планинска смола, близо до вода, или под сянката на боровете, са пълноценни тогава, когато предлагат спокойствие, ред, обслужване и цени с уважение към клиента. Затвърдих у себе си мнението, че за да правиш бизнес, първо трябва да си умен.

Парковете от столетни дървета, превърнати в панаири, ароматите на скара, вместо на треви и билки, мелодиите от смартфона на каката на батката, вместо сладкогласата птича песен, абсурдните и обидни табели като горната, с които са надупчени вековните дървета, са в състояние да откажат от повторно посещение в курортите ни и най-отривистия патриот. Усещането да си турист по неволя в собствената си страна обобщава всичко за арогантността на лустросания българския бизнесмен от селски тип. И възможностите на същия бизнесмен ще си останат на парвенюшко равнище, ако по пътя към заветната печалба среща културни, но безмълвни потребители на услугите, които им предлага.

Деликатният човек е в състояние да изтърпи всякакъв идиотизъм, но това е разрушително за всички. Защото кебапчийници у нас има навсякъде, но реките и горите са на привършване. Целият ни туристически пейзаж напомня за задушна кръчма, в която понякога, просто за разкош, сервират и сьомга.

Затова никога не трябва да забравяме, че предлагането се оформя според търсенето. И умишлено, не посещавайки места със спорна предприемаческа хигиена, ще направим трудната крачка към оздравяване на българското бизнесмислене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган призова централната банка на Турция да увеличи валутните си резерви
Ердоган призова централната банка на Турция да увеличи валутните си резерви
Няма доказателства за радикализацията на нападателя в Лондон
Няма доказателства за радикализацията на нападателя в Лондон