НОВИНИ

ЕК потвърди подкрепата си за либийския премиер Файез ел Сарадж

Европейската комисия потвърди днес подкрепата си за правителството на либийския премиер Файез ел Сарадж. Комисията отново призова за постигането на политическо решение в поредната криза в Либия след военната операция под егидата на НАТО през 2011 г., довела до отстраняването и убийството на дотогавашния ръководител на страната Муамар Кадафи.

bnt avatar logo
от БТА
15:21, 04.09.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
потвърди подкрепата либийския премиер файез сарадж

Говорител на комисията коментира упреците на Италия, че Франция е виновна за обстановката в Либия. Той посочи, че държавите от ЕС редовно обсъждат обстановката в африканската страна и са на единно мнение. По-рано днес италианският вътрешен министър Матео Салвини отправи ново обвинение срещу Франция за ролята ѝ за безпорядъка в Либия.


;

Операцията, довела до либийската война, бе започната от френската страна под ръководството на тогавашния президент Никола Саркози. В последните седем години Либия е раздирана от въоръжено противоборство за власт, а вчера в Триполи отново бе обявено извънредно положение заради действията на тежковъоръжени милиции.

Според ЕК, въпреки тези събития, операцията на ЕС "София" в Средиземно море продължава и изпълнява целите си - спазването на оръжейното ембарго срещу Либия, борба с незаконната миграция, обучение на либийските граничари. ЕК потвърди днес подкрепата си за работата на представителя на ООН за Либия в търсенето на политическа договореност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ1 ще излъчи мачовете на българските волейболисти от Световното първенство
БНТ1 ще излъчи мачовете на българските волейболисти от Световното първенство
Гръцките моряци прекратиха стачката си
Гръцките моряци прекратиха стачката си