НОВИНИ

ЕП допусна България и Румъния до визовата система на Шенген

Европейският парламент одобри днес предложението на Съвета на ЕС България и Румъния да получат достъп до визовата информационна система на Шенген. Това ще позволи на двете държави да проверяват визова информация в шенгенската система, без обаче да могат да въвеждат, изменят или трият данни.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:29, 04.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Предоставянето на достъп до визовата база данни на Шенген е необходимо, за да могат България и Румъния да прилагат новосъздадената Система за влизане и излизане в шенгенското пространство. Тя съдържа информация за продължителността на визите на граждани от трети държави на територията на Европейския съюз.

Пасивен достъп означава, че властите на двете страни могат да проверяват дали входните визи на граждани извън ЕС са легални, но няма да имат право до въвеждат, променят или трият данни. България и Румъния поискаха достъп заради засилените мерки за сигурност по външните граници на ЕС, свързани с миграционната криза и борбата с тероризма.

Решението на Европейския парламент не е пряко свързано с приемането на България и Румъния в Шенген. Българските и румънските граждани ще продължат да бъдат проверявани при влизане в държави от шенгенското пространство.

София и Букурещ са кандидати от 2011 година. За да станат част от Шенген, те трябва да бъдат единодушно одобрени от останалите държави в Европейския съюз. Въпреки призивите на Европейската комисия, все още има държави като Холандия и Германия, които са против.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само 60 са осиновените кучета от приюта в Пловдив тази година
Само 60 са осиновените кучета от приюта в Пловдив тази година
ЕП иска защита на правата на пътници и служители в нискотарифни авиолинии
ЕП иска защита на правата на пътници и служители в нискотарифни авиолинии