НОВИНИ

Първи полет на Ер Франс до Техеран

Първи полет на Ер Франс до Техеран от 2008-ма насам. Възобновяването на редовната въздушна линия стана възможно след споразумението от юли по иранската ядрена програма и отварянето на пътя за вдигане на международните санкции срещу страната. В навечерието на събитието сред персонала на френския авиопревозвач възникна бунт заради изискване за носене на покривало на косите, както повеляват инарските закони.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:53, 18.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
първи полет франс техеран

Транспортният министър на Франция Ален Видалис, делегация от бизнес-лидери и туристи пътуваха на първия самолет на Ер Франс от Париж до Техеран. Френският бизнес залага много на подновяването на търговските контакти с Иран. Но миналия месец персоналът на авиокомпанията реагира изненадващо остро на вътрешното нареждане женският състав да носи след слизане от стълбичката покривало на главата, панталони и широка дълга връхна дреха.

Много стюардеси и жени пилоти се възпротивиха и заплашваха, че при такава дестинация ще се извиняват с болни деца. В самото навечерие на подновяването на директната линия синдикати и ръководство стигнаха до компромис - До Техеран да летят, които желаят, а за отказалите няма глоби и други санкции.

Фредерик Гаже - президент на Ер Франс: Имахме вътрешна дискусия, но мисля, решихме проблема. Мога да ви кажа, че много хора са изключително щастливи да участват в тези екипажи.

Доброволки не липсват. Всъщност подобни правила отдавна важат за други дестинации като Саудитска Арабия и за тях компромиси няма да има.

Лоранс Приард, стюардеса: Ще нося забрадка, защото законът в Иран го изисква, а толерантността и зачитането на обичаите и културите е част от ценностите на Ер Франс.

След жените от летателния състав претенции срещу дестинацията изразиха и гей стюарди, но каузата им едва ли ще се увенчае с успех. Досега компанията е допускала отказ за полетите до Токио веднага след ядрената катастрофа във Фукушима и до Конакри в Гвинея по време на епидемията от ебола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа деца за побой и грабеж над възрастен мъж
Полицията задържа деца за побой и грабеж над възрастен мъж
Филип Гунев: Незаконно е дороволци да задържат мигранти
Филип Гунев: Незаконно е дороволци да задържат мигранти