НОВИНИ

Ердоган: Северен Ирак ще плати тежка цена за референдума

Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път отправи остри нападки към Северен Ирак заради референдума за независимост на територията и предупреди, че за това ще бъде платена тежка цена. Президентът заяви, че вижда в референдума опит на САЩ и Израел да прекроят картата на региона.

bnt avatar logo
от БГНЕС
23:30, 30.09.2017
Чете се за: 01:37 мин.
По света
ердоган северен ирак плати тежка цена референдума

Референдумът в Иракски Кюрдистан и фамилията Барзани бяха основен акцент в словото на турския лидер пред консултативното съвещание с партийния му актив в Ерзурум.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ние като държава и нация нямаме навика да ритаме падналия. Но нас ни удрят. Не съжаляваме за нищо, сторено от нас в миналото, но щом ситуацията се е променила и регионалните власти в Северен Ирак не признават подкрепата ни до онзи ден, и действат срещу нашата страна, тогава те ще платят тежка цена за действията си.

Той подчерта, че в Северен Ирак не се създава независима държава, напротив, в угода на някои кръгове в региона се формира нов дългосрочен източник на проблеми, а игнорирането на този факт не е в интерес нито на Турция, нито на кюрдите в Ирак.

;

Ердоган припомни, че в редица населени места в Ирак, отбелязани на картата, съставена от кюрдската регионална администрация по нейно лично виждане, етническите араби и тюркмените представляват мнозинството от населението.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Според международното право тези райони се считат за спорни, Киркук също е спорен район. И въпреки твърденията на властите в Иракски Кюрдистан, кюрдите не са част от историята на Киркук. Анкара е в тясно сътрудничество и непрекъснати контакти с всички съседни страни – Иран, официален Багдад и други, и е готова да отреагира на всеки негативен развой на ситуацията.

Той заяви, че Турция няма да позволи на властите в Северен Ирак да реализират плановете си в районите, включени от тях в картата на Иракски Кюрдистан. Според него референдум, проведен в условията на натиск върху опонентите, на прогонване на населението от родната му земя, на унищожаването на архивни документи, не може да бъде признат за легитимен от Турция.

;

Турският президент подчерта, че определени сили се стараят да разделят Ирак и Сирия, но има огромна разлика между стремежа към независимост и превръщането в играчка в ръцете на външни сили. САЩ искат да създадат втори Израел в Близкия Изток, смята лидерът на Меджлиса на сирийските тюркмени Емин Бозоглан, цитиран от Анадолската агенция. В коментар за незаконния референдум той отбелязва, че процесите в Ирак и Сирия са тясно свързани.

Емин Бозоглан: С подкрепата на САЩ и Израел в региона се реализират нови планове за прекрояване на границите и нагледен пример за това е антиконституционният референдум от 25 септември. Де факто Масут Барзани получава поддръжка от Вашингтон. Властите в Иракски Кюрдистан се стремят да си осигурят контрол върху нефта на Ирак, но забравят, че седят върху буре с барут.

Според него САЩ са фокусирани върху използването на терористи от PYD (сирийското крило на ПКК) като авангард на сухопътните сили в Сирия, но всички тези действия са с цел създаване на втори Израел до южните граници на Турция, а Барзани е само пешка в тази игра. Губейки позиции в Сирия, Вашингтон се опитва отново да промени в своя полза разстановката на силите в Близкия Изток и затова заиграва с картата на Ирак, заяви Бозоглан като подчерта, че е недопустимо създаването на моноетническо държавно образувание в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цифровата грамотност е акцент на кръгла маса под патронажа на Момчил Неков
Цифровата грамотност е акцент на кръгла маса под патронажа на Момчил Неков
Връчен бе призът „Пътен полицай на годината“
Връчен бе призът „Пътен полицай на годината“