НОВИНИ

ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Пхенян след поредния тест

Европейският съюз предупреди, че може да въведе допълнителни санкции срещу Северна Корея, след поредния ракетен тест на Пхенян днес.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:36, 04.07.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света
обмисля допълнителни санкции пхенян поредния тест
„Брюксел очаква Северна Корея да спазва резолюциите на ООН и да спре работата по своите ядрени и ракетни програми. В противен случай ще се даде подходящ отговор в тясно сътрудничество с ключови партньори и в съответствие с обсъжданията на Съвета за сигурност на ООН, включително и възможни допълнителни ограничителни мерки", става ясно от изявление на ЕС.

Там се посочва, че блокът се надява Пхенян да се въздържи от всякакви по-нататъшни действия, които биха могли да засилят регионалното напрежение и да участва в преговорите за разрешаване на кризата.

В необичайно съвместно изявление по-рано, Москва и Пекин осъдиха изпитанието за ракетата като "неприемливо" и се обявиха срещу "всички изявления или действия, които биха могли да доведат до увеличаване на напрежението".

Санкциите на ЕС срещу Северна Корея датират от 2006 г. и са част от международните усилия за прекратяване на програмата за ядрено и ракетно оръжие, която, според експертите, има за цел да даде възможност на Пхенян да удари континенталната част на САЩ.

По-рано Северна Кория обяви за успешното изстрелване на МБР Хуасон 14, създадена по заповед на лидера на КНДР Ким Чен Ун. Севернокорейската страна обяви, че ракетата е летяла 39 минути на височина 2 802 км и е изминала 933 км.

Ким е подписал заповед за изстрелването на 3 юли и лично е наблюдавал успешния опит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна проверка на националния ни авиопревозвач заради закъснения
Започна проверка на националния ни авиопревозвач заради закъснения
Tежко остава положението в Самоков след наводнението
Tежко остава положението в Самоков след наводнението