НОВИНИ

Пхенян изстреля първата си междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея обяви, че е изстреляла успешно първата си междуконтинентална балистична ракета. Според Москва, ракетата е със среден обсег и е паднала в централната част на Японско море. Тя не е представлявала заплаха за Русия или Съединените щати. Сеул и Вашингтон осъдиха опита. Пекин и Москва предложиха на Пхенян да замрази ядрената си програма и ракетните изпитания. В последно време, Северна Корея активизира опитите си въпреки забраната на ООН.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:54, 04.07.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Севернокорейци наблюдаваха организирано изстрелването на първата междуконтинентална балистична ракета на страната им.

Телевизионна водеща: По стратегическото решение на нашия водач Ким Чен Ун севернокорейските учени успешно тестваха новата междуконтинентална балистична ракета "Хвасон 14".

Ракетата е летяла на височина 535 километра. Пхенян заяви, че тя може да порази цели навсякъде по света. Първа реагира Южна Корея

Мун Дже Ин, президента на Южна Корея: Нашето правителство осъжда строго тази безотговорна провокация.

Според специалисти, ракетата може да достигне Аляска, но не и останалите американски щати.

Джон Еверард, бивш британски посланик в Северна Корея: Не сме в етап, в който севернокорейците да имат ракета, която да може да удари западните брегове, но сега те могат да достигнат континенталната територия на Съединените щати.

Опитът беше извършен в деня на националния празник на Съединените щати. Доналд Тръмп изрази надежда, че Пекин ще подходи по-твърдо спрямо Северна Корея, за да бъдат прекратени подобни тестове. Позицията на Тръмп беше разпространена с туит.

Северна Корея изстреля още една ракета. Този човек няма ли какво друго да прави с живота си ? Трудно е за вярване, че Япония и Южна Корея ще търпят това дълго време.

Китайският президент е на посещение в Москва. Си Цзинпин и Владимир Путин призоваха международната общност да подкрепи тяхнота инициатива. По-точно Русия и Китай предлагат Северна Корея да наложи мораториум на ядрените взривове и ракетните изпитания, а Съединените щати и Южна Корея да се въздържат от мащабни съвместни учения.

Владимир Путин, президент на Русия: Сред общите външнополитически приоритети е комплексното решение на проблема на корейския полуостров. Договорихме се активно да придвижим нашата обща инициатива, основана на руския поетапен план за корейското урегулиране и на китайските идеи за паралено замразяване на ракетно-ядрената дейност на КНДР и на широкомащабните военни учения на Съединените американски щати и Република Корея.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева стана председател на Националния съвет по антикорупционни политики
Захариева стана председател на Националния съвет по антикорупционни политики
В Труд поискаха нова оценка за въздействието на околната среда на биоцентралата
В Труд поискаха нова оценка за въздействието на околната среда на биоцентралата