Очаква се Габриел да вземе участие още в следващото седмично заседание на ЕК

Европейският парламент одобри днес Мария Габриел за еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество. В тайно гласуване в Страсбург тя получи подкрепата на 517 евродепутати, против бяха 77, а 89 се въздържаха. Очаква се Габриел да вземе участие още в следващото седмично заседание на Европейската комисия, което в идната сряда.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 04.07.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов поздрави Габриел на Фейсбук страницата си. Сигурен съм, че Мария за пореден път ще докаже силата на България в Европа и ще покаже изключителни резултати за единния цифров пазар, написа Борисов. Поздравления за новия еврокомисар изпратиха и Председателите на Европейския парламент и на Европейската народна партия Антонио Таяни и Жозеф Дол.

Гласуването за Габриел премина много бързо, вотът беше таен, както се гласуват всички комисари и еврокомисии, тя е събрала симпатиите на различни политици. Николай Бареков единствен разкри своя вот и каза, че се е въздържал.

Мария Габриел е трети български еврокомисар, нейният мандат ще продължи до 2019 г. Тя ще отговаря за цифровизацията.

Процедурата по встъпването ѝ в длъжност още не е завършила окончателно, трябва да бъде одобрена от Европейския съвет, заради което тя се въздържа от коментари днес.

На мястото на Мария Габриел в Европейския парламент отива директорът на училището в Долно Дряново Асим Адемов. 8-ият в листата на ГЕРБ на изборите за ЕП през 2014 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Южните райони на София се обединяват срещу кварталните неуредици
Южните райони на София се обединяват срещу кварталните неуредици
Правителството подготвя мерки срещу агресията над медици
Правителството подготвя мерки срещу агресията над медици