НОВИНИ

ЕС заплашва Варшава с безпрецедентна процедура заради медийния закон

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество - германецът Гюнтер Йотингер, заплаши днес Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:07, 03.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение, заяви Йотингер пред неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, съобщава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани "системни рискове за правовата държава". Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, подчертава вестникът. Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари.

Приемането на закона предизвика международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите му, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поискаобяснения от полското правителство, припомня АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката по пътищата в страната
Обстановката по пътищата в страната
Ограничения и промени в движението на автомобили в последния почивен ден
Ограничения и промени в движението на автомобили в последния почивен ден