НОВИНИ

ЕС затяга контрола по външните граници

Решава ли това, обаче, проблема със сигурността вътре в Европейския съюз? Дали мерките на ЕК да се проверяват данните от паспорта с базата данни с цел да се спрат хората с радикални възгледи не са прекалени? Двама евродепутати - румънката Моника Маковей от групата на ЕНП (християн-демократи) и Улрике Луначек от Австрия, член на Групата на Зелените са пряко свързани със законодателството за засилване на контрола. Вижте какво споделят те пред EuroparlTV

bnt avatar logo
от EuroparlTV
16:05, 01.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
ЕС затяга контрола по външните граници
;

Установено е, че 5000 души от ЕС са отишли в зоните на конфликти в Близкия изток, главно Сирия и Ирак. Тези от тях, които са се върнали в ЕС са с джихадистки манталитет и боен опит, както сочат нападенията в Париж през октомври 2015 година. Европа отвръща на засилената опасност от терористични действия като затяга контрола по външните си граници.

Моника Маковей, депутат от ЕП: Това е една от причините да се променят Шенгенските правила за да се идентифицират потенциални терористи. Ако видите гражданин от страна от ЕС да отива в Сирия, на базата на информация може да го спрете.(...) например, ако някой използва фалшив документа за самоличност както и информация, че пътува за ЕС това поставя в опасност сигурността на гражданите.
Улрике Луначек, депутат от ЕП: Някои от терористите при парижките атаки и други са били или са граждани на ЕС, пътували извън ЕС и след това са се върнали от Сирия през външните граници на ЕС. Преминават дори и при факта, че в някои бази данни са отбелязани и трябва да има система, която да ги проверява и в последствие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Седмицата на модата  в  Париж
Започва Седмицата на модата в Париж
Инциденти при разрушаването на лагера в Кале
Инциденти при разрушаването на лагера в Кале