НОВИНИ

Ескалира напрежението в Източна Украйна

Напрежението в размирната източна част на Украйна ескалира. Само за денонощие край Донецк са убити двама военни, а 8 са ранени. Мащабни учения на руски сухопътни войски и флота постепенно се движат към спорния Кримски полуостров.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:05, 20.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Във видео, предоставено от украинското министерство на отбраната, се виждат разрушенията в град Марийнка, близо до Донецк. Кадрите показват горящи коли и сгради, чуват се изстрели.

По-рано през седмицата украинският президент Петро Порошенко заяви, че не изключва въвеждане на военно положение и нова вълна на мобилизация, ако конфликтът с проруските сепаратисти ескалира. За изминалата година последните дни са най-смъртоносните от началото на конфликта през 2014 година. До момента жертвите в Източна Украйна са 9 400.

Междувременно мащабните руски учения постепенно се приближават до спорния Кримски полуостров. През последните дни в района се провеждат тренировки на сухопътни и морски войски. Те са част от още по-голямо военно учение под името "Кавказ 2016", планирано за следващия месец. Това се случва на фона на растящото напрежение между Русия и Украйна, след като Москва обвини Киев за диверсионно нападение на полуострова. Украинската страна категорично отрича. Международната общност призовава за деескалация на напреженията и за сдържаност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители отписват децата си от училища, свързани с Гюлен в Белгия
Родители отписват децата си от училища, свързани с Гюлен в Белгия
Нови правила ограничават възможността за лечение в Марикостиново
Нови правила ограничават възможността за лечение в Марикостиново