НОВИНИ

Европол: Над 10 000 деца мигранти са изчезнали

Над 10 000 деца мигранти без възрастен придружител са в неизвестност в Европа в последните година и половина - две, сочат данните на Европол. Полицейската агенция се опасява, че много от тях биват експлоатирани, главно сексуално, от организираната престъпност, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:39, 31.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
европол 000 деца мигранти изчезнали

Цифрите, огласени в интернет от британския седмичник "Обзървър", бяха потвърдени днес пред АФП от пресслужбата на Европол.

Посочената цифра засяга децата, които са изчезнали безследно, след като са били регистрирани от европейските власти. Около половината от тях са изчезнали в Италия, поясни представител на Европол Браян Доналд .

Имаме основание да смятаме, че става въпрос за общо повече от 10 000 деца. Не всички те обаче са експлоатирани с престъпна цел. Някои са се събрали със семействата си, но не знаем къде са, какво правят и с кого, обясни пред изданието Доналд.

Говорител на Европол каза за АФП, че данните се базират на информация, предоставена от европейските страни или на обществено достъпна информация, например в интернет.

През 2015 г. в Европа пристигнаха около един милион мигранти, като 27 процента от тях са деца.

"Не всички са без придружител, но имаме доказателства, че голяма част от тях може и да са", казва Доналд.

Той отбеляза, че мигрантите са обект на сложна общоевропейска "престъпна инфраструктура", която ги използва за различни цели. В Германия и Унгария са били задържани множество престъпници, заловени да експлоатират мигранти.

Престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора, насочиха вниманието си към нелегалните мигрантите, като ги превръщат в роби или ги ползват за дейности, свързани със секстърговията, допълни Доналд.

Британското правителство обяви в четвъртък, че ще приема деца бежанци, разделени със семействата си в резултат на конфликтите в Сирия и други страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа в Кресненското дефиле
Тежка катастрофа в Кресненското дефиле
Летящ ангел над Венеция или как да развинтим въображението си
Летящ ангел над Венеция или как да развинтим въображението си