НОВИНИ

Финално броене преди вота за Брекзит в Британския парламент

След месеци на ожесточени дебати за или против Брекзит, Британският парламент решава тази вечер дали да подкрепи споразумението на премиера Тереза Мей с Евросъюза. Гласуването е насрочено за 21 ч. българско време. Според прогнозите споразумението няма да събере необходимата подкрепа.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:17, 15.01.2019
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Нищо очаквано и ясно няма в предстоящия вот в британския парламент тази вечер, освен прогнозите за провал на договореното споразумение на Тереза Мей с Европейския съюз. Явно тактиката на отлагане на вота от декември за януари и призивите към колебаещите се да помислят не дава желаните от Терза Мей резултати.

Мей изглежда не успява да си осигури необходимата подкрепа сред 650-те депутати в британския парламент. Какво обаче да очакваме тази вечер от самото гласуване: една напрегната, но не и кратка процедура в парламента. Първо ще трябва да се гласува дали да бъдат приети, или отхвърлени изменения в правителственото предложение въобще, а едва след това - дали да бъде прието или отхвърлено самото споразумение за Брекзит.

Ясно е, че решението за излизане от Евросъюза със сделка или без сделка няма да се случи бързо. При евентуално отхвърляне на сделката, Тереза Мей ще може да представи план „Б“ пред парламента до три работни дни, ако въобще има такъв. Евросъюзът многократно и на най-високо ниво даде да се разбере, че договореното дотук е окончателен вариант на сделка и няма да обсъжда повече изменения.

;

Нищо чудно, че на този фон британците реагират като... британци. Те залагат и се запасяват с европейски храни.

Финално броене и наддаване. През последните часове значително се увеличеха залаганията за резултатите от вота.

Уилям Хил, брокер: Шансът споразумението да бъде одобрено от парламента е 1-12. Почти всяко пени, което се залага, е за провала на Тереза Мей.

Два месеца и половина преди датата, в която Великобритания трябва да напусне Европейския съюз и две години и половина след референдума за Брекзит, страната е все по-разделена, а бъдещето ѝ противоречиво.

Докато привържениците на излизането на Великобритания от Евросъюза са в очакване на раздялата с Брюксел, за противниците - тя е равносилна на катастрофа.

Трагедия, сравнима с потъването на Титаник.

;

От Кралския монетен двор съобщиха, че от началото на този месец силно е нараснало търсенето на злато във Великобритания. Най-много продажби има в Северна Ирландия. Борсите също са в очакване на резулатите от вота в британския парламент.

Робърт Халвър, финансов анализатор: Само една тема интересува инвеститорите тази седмица - Брекзит.

Пренаписване на сценарии, изграждане на хипотези, писане на прогнози - политическите анализатори също се опитват да си представят в каква политическа обстановка ще осъмне утре Великобритания.

Алън Уагър, политически анализатор: Това, което знаем със сигурност е, че Тереза Мей ще загуби гласуването, но сме в необичайна позиция, когато говорим за мащаба на нейното поражение и за отговора ѝ.

И докато очакват резултатите от вота, някои апокалиптично настроени британци се втурнаха към магазините, за да се презапасят с европейски стоки.

;

Усещането за хаос от липса на решение наистина е доминиращо.

Ако депутатите отхвърлят сделката, тя няма да може да се приложи и тогава всичко е възможно. Основните възможности са:

  • отлагане на Брекзит
  • Брекзит без сделка
  • отмяна на Брекзит
  • втори рефенрендум
  • оставка на Тереза Мей и избор на нов премиер на консерваторите
  • падане на правителството и предсрочни избори.

Отвъд всичко това стои, поне засега непоклатимо, крайната дата на раздялата: 29 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов разговаря по телефона с либийския си колега за кораба „Бадр“
Премиерът Борисов разговаря по телефона с либийския си колега за кораба „Бадр“
Върнаха либийския танкер в пристанище Бургас
Върнаха либийския танкер в пристанище Бургас