НОВИНИ

Франсоа Оланд: ​Франция винаги ще подкрепя Мали

Френският президент Франсоа Оланд увери днес, че Париж винаги ще подкрепя Мали, четири години след началото на френската военна операция, която спря офанзива на джихадистите в северната част на африканската страна, предаде Франс прес. Оланд говори на откриването на 27-та среща на върха Африка-Франция в малийската столица Бамако, където се събраха трийсетина африкански лидери.

bnt avatar logo
от БТА
18:32, 14.01.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
франсоа оланд ​франция винаги подкрепя мали

"Искам да заявя, че Франция ще остане винаги на страната на Мали до приключването на процеса за установяване на мир и пълен контрол на правителството над цялата територия" на Мали, заяви френският президент. Той припомни, че преди четири години въоръжените сили на Франция, Мали и други африкански страни водеха боеве за отвоюването на северно Мали, а столицата Бамако е била заплашена от мощна терористична офанзива. Докато "малийският народ трепереше", Европа "гледаше отдалеч какво се случва в Мали и не винаги разбираше залога", добави Оланд.
Френският президент изтъкна, че в момента терористите вече не контролират никаква територия, а демокрацията и икономиката се възстановяват.

"Това е урок, който вие отправяте към международната общност", но също така послание за "народите мъченици" в Сирия, Ирак и Либия заяви Оланд, добавяйки: "има надежда, гледайте Мали". Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта в изказването си нарече Оланд "най-искрения и лоялен" спрямо Африка от всички френски президенти. Той изтъкна, че френската военна операция в Мали, започнала през 2013 г., позволи да се спре настъплението на радикалните ислямисти и да се отстрани опасността, надвиснала над самото съществуване на малийската държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 училища в България без профилирани класове по хореография
21 училища в България без профилирани класове по хореография
Пожар горя в заведение в София, няма пострадали
Пожар горя в заведение в София, няма пострадали