НОВИНИ

Франция е първият финалист на Световното първенство по футбол в Русия

Франция се класира за финала на Мондиал 2018. На полуфинал от Световното първенство по футбол французите победиха отбора на Белгия с 1:0 с гол на Самюел Юмтити в 51-ата минута. Утре вечер е вторият полуфинал между отборите на Хърватия и Англия.

bnt avatar logo
от БТА
23:00, 10.07.2018
Чете се за: 01:06 мин.
По света
Франция е първият финалист на Световното първенство по футбол в Русия

Франция победи Белгия с 1:0 и се класира за финала на Световното първенство по футбол в Русия. Така французите ще играят за трети път в мача за титлата, след като спечелиха трофея през 1998 година на родна земя, а през 2006 година загубиха от Италия в Германия.

Белгийците започнаха по-активно и действията се развиваха предимно в половината на съперника. В 22-ата минута възпитаниците на Роберто Мартинес стигнаха до най-доброто си положение за първото полувреме. След центриране на Еден Азар от корнер от дясно топката попадна в краката на Тоби Алдервейрелд, който се обърна и стреля от 13-14 метра, но Юго Йорис със страхотен плонж в дясно успя да парира.

Постепенно Франция също показа класата си, макар че основно разчиташе на солидна тактическа дисциплина с по-прибрана игра и бързи контраатаки, с които на няколко пъти сериозно затрудниха защитата на противника. В 39-ата минута Килиан Мбапе изведе Бенжамен Павар в чиста позиция в дясно в наказателното поле и той шутира към далечния ъгъл, но Тибо Куртоа изби с крак в корнер.

След почивката белгийците отново стартираха по-добре, но 51-ата минута Антоан Гризман центрира добре от корнер от дясно към близката греда и Самюел Юмтити засече с глава в мрежата на Куртоа за 1:0 за Франция. Малко по-късно Оливие Жиру пропусна добра възможност, след като се забави и беше блокиран от Муса Дембеле.

Постепенно Белгия натисна и в 61-ата минута беше близо до изравняването. Резервата Дрис Мертенс центрира от дясно, Рафаел Варан изби лошо към точката на дузпата, но Кевин Де Бройне не успя да намери добре топката от въздуха и не затрудни Йорис.

Четири минути по-късно отново Мертенс подаде от в пеналта и Маруан Фелайни засече опасно с глава, но на сантиметри край целта. Опитите на тима на Мартинес в края не доведоха до чисто положение пред Йорис, а Белгия сложи край на серията си от 24 мача без загуба и се прости с надеждите си за първи финал на Световно първенство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Доналд Тръмп пристигна в Брюксел за срещата на върха на НАТО
​Доналд Тръмп пристигна в Брюксел за срещата на върха на НАТО
​Гигантски крокодил беше уловен, за да не нападне туристи в Австралия
​Гигантски крокодил беше уловен, за да не нападне туристи в Австралия