НОВИНИ

Гръцки фермери блокираха границата

Гръцките фермери заплашват с безсрочно затваряне на всички граници със съседните страни, ако не бъдат чути от правителството. Протестите са срещу високите осигуровки и данъци наложени в рамките на спасителния план между Гърция и международните кредитори.

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 01.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Атанас Георгиев - началник на ГКПП "Кулата": "От 16:30 ч. е възстановено пропускането на леки автомобили и автобуси. Товарните автомобили остават да изчакват. Обикновено няколко минути преди затварянето на пункта или преди започване на пропускането, гръцките фермери ни уведомяват чрез гръцката полиция. На наша територия опашката от автомобили е около 4-5 км., предполагам, че и на гръцка територия е толкова. Има създадена организация и съдействие от РУП-Петрич и РУП-Сандански и на АМ "Струма" при наличие на засилен трафик, както е в момента, има патрули за недопускане на изпреварване на товарни автомобили. Засега нямаме информация за следващо затваряне на границата."

Преди около час от МВР съобщиха за повторно затваряне на ГКПП "Илинден" - "Ексохи" и в двете посоки. Организацията на движението ще се извършва според действията на протестиращите гръцки фермери.

;

Ето какво казаха гръцки фермери и шофьори пред нашия екип:

- Колко време ще има блокада? - Цяло лято ще седим тук, докато не се променят нещата няма да си тръгваме. Какво да правим вкъщи нямаме нито ядене, нито пиене.

- Мислите ли, че ще бъде чути от правителството, като блокирате тука? - Мислим ние, че ако остане тука да намалят и цените и данъците и тия за осигуровките.

- Вие какво трябва да превозите за Гърция? - Коли, ама от Италия. Те и корабите стачкуват и общо взето мъка.

- Хората са си в правото. Затварят си границата и толкоз. После ние не можем да затворим границата, защо ние зависим от тях, а те от нас не.

;

Днес фермерите отново затвориха за няколко часа граничните ни пунктове - "Илиден" - Ексохи" и "Кулата" - "Промахон". Стотици земеделци и животновъди блокираха границата в знак на протест, като струпаха земеделска техника на граничните пунктове. Повече от 6 часа остана блокиран граничен пункт "Кулата". В момента там се пропускат единствено леките автомобили. Блокадата остава за ТИР-овете. Не е ясно, кога стачката ще бъде отменена и самите протестиращи все още не са взели решение.

Вижте още в прякото включване на Ирина Николова!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национална спортна база цар Самуил затворена за спорт
Национална спортна база цар Самуил затворена за спорт
Левон Хампарцумян: Стрес тестът не е присъда за банките
Левон Хампарцумян: Стрес тестът не е присъда за банките