НОВИНИ

Южнокореецът Ким Чен-ян оглави Интерпол

Ким Чен-ян от Южна Корея бе избран днес от Общото събрание на Интерпол за президент на международната полицейска организация в конкуренция с ветеран от руските служби за сигурност, предаде АП.

bnt avatar logo
от БТА
09:49, 21.11.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Срещу кандидатурата на руснака Александър Прокопчук се обявиха САЩ, Великобритания и други страни от ЕС с мотива, че с избирането му на ръководния пост Русия ще зачести злоупотребата със системата за издаване на "червени бюлетини" с цел да преследва свои политически опоненти. Досега генералът от руското МВР беше вицепрезидент на Интерпол.

Ким Чен-ян, който досега бе изпълняващ длъжността президент на Интерпол, си осигури повече от две трети от гласовете на заседанието на Общото събрание на организацията в Дубай. Мандатът му е до 2020 г., до края на четиригодишния мандат на предшественика си, китаеца Мън Хунвей, който бе арестуван в Китай.

Франс прес цитира държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който заяви вчера: "Насърчаваме всички страни и организации, членуващи в Интерпол и зачитащи правовата държава, да изберат почтен президент. Според нас това е г-н Ким".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два нови перона ще облекчават опашките от тирове на Капитан Андреево
Два нови перона ще облекчават опашките от тирове на "Капитан Андреево"
Майка с дете бяха блъснати на пешеходна пътека в Пловдив
Майка с дете бяха блъснати на пешеходна пътека в Пловдив