НОВИНИ

Иран обяви, че ще наруши лимита за обогатен уран на 27 юни

Европа вече има малко време, за да спаси ядреното споразумение с Иран, предупреди днес президентът Хасан Рохани. Откакто президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от сделката и възобнови санкциите, Техеран настоява пред другите страни участнички в нея да въздействат върху Вашингтон и да спасят иранската икономика от ефекта на санкциите. Ако това не стане, твърде скоро Иран ще престане два спазва някои задължения по сделката от 2015 г.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:22, 17.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

На пресконференция, излъчена пряко по държавната телевизия, говорителят на иранската Организация за атомна енергия припомни многократните призиви към страните по ядрената сделка да защитят Иран от американските санкции. Търпението се е изчерпало и Техеран е набелязал конкретни стъпки за оттегляне от свои задължения по сделката.

Бехруз Камалванди, говорител на иранската Организация за атомна енергия: Увеличихме 4 пъти производството на обогатен уран. Днес започна обратното броене. Ако тръгнем от 10, след 10 дни - на 27 юни, ще надхвърлим лимита от 300 кг.
;

Взето е и решение да се спре износът на тежка вода. След 60 дни ще се поднови обогатяването на уран до по-висока степен, ако още няма европейска реакция.

Бехруз Камалванди, говорител на иранската Организация за атомна енергия: Можем да тълкуваме бездействието на европейците по два начина: Те или не искат да предприемат действия, или искат, но не могат поради някаква причина. Може да предположим, че има технически проблеми или са изправени пред съперник или мощна държава и не могат да окажат натиск.

От Вашингтон нарекоха плановете на Техеран "ядрено изнудване" и призоваха за международен натиск. Иран не за първи път заплашва с частичен отказ от ядрената сделка. Но сега това става в контекста на американските обвинения за атаките срещу танкери в Оманския залив, които Техеран опровергава. Според наблюдатели отношенията с Вашингтон вече са взривоопасни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе няма да става евродепутат
Бившият австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе няма да става евродепутат
Новото „Пристанище ТЕЦ Езерово“ представи плановете си за развитие
Новото „Пристанище ТЕЦ Езерово“ представи плановете си за развитие