НОВИНИ

Исландия с нов премиер след "Панамагейт"

Панама създава комисия от експерти, която да подобри прозрачността на финсовата система на страната. Президентът Хуан Карлос Варела обеща, че ще защити доброто име на родината си. Исландия се готви за предсрочни избори. Бившият премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка, след разкритията от "Панамските документи", че е влагал средства в офшорни компании.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:57, 07.04.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Панама е била подложена на несправедлива "медийна атака" от богати държави, убеден е президентът Хуан Карлос Варела. В обръщение към панамския народ, той обеща да върне доброто име на родината си.

ХУАН КАРЛОС ВАРЕЛА, президент на Панама
Правителството на Панама чрез Външното ни министерство, ще създаде независима комисия от панамски и чужди експерти, които ще оценят сегашните практики и ще предложат нови мерки.

По думите на Хуан Карлос Варела, новите мерки ще подобрят прозрачността на финансовата и правната система в Панама. След избухването на скандала, Франция предупреди, че ще включи Панама в черния списък на офшорните зони. Според властите в централноамериканската държава тази реакция е несправедлива и заплашиха Париж с ответни мерки.

Четири дни след като избухна аферата, Исландия е с нов премиер. След оттеглянето на Сигмундур Давид Гунлаугсон заради разкритията, че има офшорна компания, начело на правителството застана министърът на селското стопанство. Опозиционните партии в исландския парламент се споразумяха с управляващата коалиция да организират предсрочни избори тази есен.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на собственици на казани за варене на ракия
Протест на собственици на казани за варене на ракия
Деца се къпят в студените води на Марица
Деца се къпят в студените води на Марица