НОВИНИ

Ислямистите от Гуантанамо ще участ сръбски език

На двамата затворници от Гуантанамо, които бяха прехвърлени в Сърбия, ще бъдат осигурени часове по сръбски език и запознаване със сръбската култура, съобщава белградският вестник "Блиц", позовавайки се на изявление на журналиста от "Ню Йорк таймс" Чарлс Савидж за телевизия N1.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:52, 13.07.2016
Чете се за: 01:20 мин.
По света
ислямистите гуантанамо участ сръбски език

САЩ предадоха тези дни на Сърбия двама затворници от Гуантанамо - йеменския гражданин Мансур Ахмад Саад ал Даифи и гражданина на Таджикистан Мухаммади Давлатов, които ще продължат живота си в страната след около 15 години, прекарани в Гуантанамо. Савидж посочва, че двамата са били свързани с Ал Каида и арестувани в Афганистан пред 2001 г., но не им е било предявено обвинение и не са осъдени. През последните години те преминали през програма на американското правителство и се твърди, че са безопасни за новата среда, в която ще живеят.

"В новите страни, в които живеят, движението на бившите затворници като цяло е ограничено. Не могат да напускат страната най-малко две години, но по-късно това може да им бъде разрешено. Осигурени са им часове по местния език и запознаване с местната култура. Много държави след известно време им дават статут на бежанци. Ако е възможно, ги свързват със семейства", казва Савидж.

Сърбия приема затворници от Гуантанамо за пръв път. Държавният департамент на САЩ благодари на сръбското правителство за "хуманния жест" и готовността да подкрепи усилията за закриване на затвора в Гуантанамо, където се изпращат обвиняеми за тероризъм.
Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че приемането на затворниците отваря вратите за партньорски отношения и напомни, че американската администрация "като цяло крие подробностите за такива трасфери".

Новината предизвика бурни реакции от сръбски политици, в социалните мрежи и във форумите. Демократическата партия на Сърбия заяви, че трансферът на затворници от Гуантанамо в Сърбия е неприемлив и настоя премиерът Александър Вучич да обясни на сръбските граждани това свое решение.

"Дълго не съм чувал подобна глупост - терористите, преминали през американски програми за лечение от тероризъм, сега са безопасни за околните - това е най-голямата глупост от всички глупости, които ни пробутват", пише във форумите.

"Само тези ни липсваха. Вие от политическия елит, какво правите!?", пише друг.

"Докъде ще стигнете, можете ли да се погледнете в огледалото, какви хора сте вие, и още мога да пиша, но не смея", обръща се към управляващите в Сърбия още един пишещ във форумите.

"Питам американците: щом преценявате, че не представляват опасност, защото ги налагате в други страни, като вашата е толкова голяма?"

"Часове по сръбски език да се предлагат на деца, които имат затруднения с ученето, а не на затворници". "Сърбия е септичната яма на Запада" - това са част от коментарите, събрали най-много харесвания във форумите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна академия „Алегра“ в Русе
Лятна академия „Алегра“ в Русе
Спиридонов: Българи са основните организатори в незаконните фабрики за цигари
Спиридонов: Българи са основните организатори в незаконните фабрики за цигари