НОВИНИ

"Ислямска държава" заяви, че е превзела Тора Бора, талибаните потвърдиха

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) заяви, че нейни бойци са превзели от талибаните прочутия пещерен комплекс Тора Бора в Източен Афганистан, където се е укривал ликвидираният впоследствие лидер на Ал Каида Осама бин Ладен, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
16:49, 15.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
ислямска държава превзела тора бора талибаните потвърдиха

Снощи радио "Халифат" на ИД съобщи на езика пущу, че черният флаг на групировката се вее над Тора Бора и че нейни бойци за превзели няколко местности наоколо и са приканили избягалите от боевете селяни да се върнат по домовете си. Талибаните потвърдиха съобщението на ИД.

Техният товорител Забиула Муджахид първоначално отхвърли тези твърдения, като заяви пред АП, че те са изтласкали джихадистката групировка от заемана от нея територия в района.

Впоследствие обаче Муджахид каза пред АФП, че ИД наистина е превзела Тора Бора. "Опитахме се да окажем съпротива, но не успяхме и седем от нашите муджахидини паднаха като мъченици в боевете", заяви той.

Муджахид каза още пред АП, че талибаните са убили над 30 джихадисти от ИД. Американски въздушен удар по позиции на талибаните вчера е причинил смъртта на 11 техни бойци и е улеснил ИД, отбеляза той.

Тора Бора е плетеница от пещери, в която бойците на Ал Каида, водени от Осама бин Ладен, се укриваха след инвазията на оглавяваната от САЩ коалиция в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 г. Според показания на затворник в американския център за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо, Куба, след като Бин Ладен напуснал Тора Бора, той първо отишъл североизточната афганистанска провинция Кунар, а после се укрил в Пакистан.

Осама бин Ладен бе ликвидиран през 2011 г. в пакистанския гарнизонен град Аботабад при операция на американски командоси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стъпки по пътя към еврозоната
Стъпки по пътя към еврозоната
Виенските симфонисти подариха безплатен концерт на жителите и гостите на града
Виенските симфонисти подариха безплатен концерт на жителите и гостите на града