САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Испания заличава символите на Франко

Испанското министерство на правосъдието е наредило на повече от 600 общини в страната да премахнат символи в чест на диктатора Франсиско Франко.

от БГНЕС
18:43, 06.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света
испания заличава символите франко

Така нареченият закон за „историческата памет“, одобрен през 2007 г., изисква премахването на всички останали символи на Франко, като статуи и имената на улици, носещи имена на генералите на диктатора. Допускат се някои изключения за произведения, особено с религиозно или художествено значение.

Названията на поне 1171 улици и площади в Испания са свързани с фигури от епохата на Франко, пресмята министерството на правосъдието.

Затова управляващият директор на отдел „Историческа памет“ на министерството е писал до всичките 656 общини, в които все още има символика с настояване за „незабавно изтегляне на щитове, емблеми, табла и други предмети“, които отбелязват диктатурата.

След като дойде на власт през юни, премиерът социалист Педро Санчес реабилитира паметта на стотиците хиляди републикански жертви на Гражданската война в Испания през 1936-39 г. и четирите десетилетия диктатура при Франко, който почина през 1975 г.

Правителството планира и да есхумира останките на Франко от огромен мавзолей, издълбан в планината в Долината на падналите край Мадрид и да ги премести преместени на по-дискретно място.

Роднините на Франко оспорват плановете в съда.

Законът за историческата памет, приет от предишна социалистическа администрация, цели да даде по-голямо признание на жертвите от двете страни на Гражданската война, предизвикана от бунта на Франко срещу избрано правителство на републиката.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов: Промени в ЦИК ще създадат риск за изборния процес
Данаил Кирилов: Промени в ЦИК ще създадат риск за изборния процес
Ясни са номинациите за наградите Икар
Ясни са номинациите за наградите "Икар"