НОВИНИ

Испания планира спешни мерки в случай на Брекзит без споразумение

Испанското правителство ще приеме спешни мерки, подготвяйки се за ситуацията Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение между Лондон и Брюксел. "Тези мерки ще бъдат приети с указ, който ще бъде представен най-късно в началото на февруари", заяви премиерът Педро Санчес.

bnt avatar logo
от БТА
21:30, 28.12.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света
испания планира спешни мерки случай брекзит без споразумение

Основната цел на мерките е да гарантират запазването на сегашните търговски връзки и на правата, с които се ползват в момента британците в Испания - при условие, че Лондон отговори с реципрочност към правата на испанските граждани във Великобритания.

"Искам да призова към спокойствие испанците, които живеят във Великобритания и британците в Испания: техните права ще бъдат запазени, независимо по кой сценарий" ще се развият събитията, обеща Санчес.

Той добави, че разработването на мерките се извършва в тясно сътрудничество с Брюксел и с останалите страни членки на ЕС, а дискусиите са в напреднал стадий.

Британският премиер Тереза Мей договори споразумение с останалите 27 страни от ЕС на 25 ноември в Брюксел, но то среща силна съпротива във Великобритания. Несигурността около неговата ратификация засилва вероятността от Брекзит без споразумение, припомнят световните агенции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд в износа на руски газ за Европа през 2018 г.
Рекорд в износа на руски газ за Европа през 2018 г.
Москва тепърва се готви за Коледа
Москва тепърва се готви за Коледа