НОВИНИ

Испания ще приеме кораба с мигранти, отхвърлен от Италия и Малта

Испания обяви, че ще приеме спасителния кораб със стотици мигранти, за който Италия и Малта затвориха бреговете си. В коментар по случая италианският вътрешен министър написа в Туитър - "Победа" . Неговата крайнодясна формация Лига пое властта с обещание за твърд подход по миграцията и справедливо разпределение на тежестта между страните в Евросъюза.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:22, 11.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Корабът Акуариус, нает от неправителствени организации, два дни остана блокиран в международни води на Средиземно море с 629 мигранти на борда. Сред тях има седем бременни жени, 11 малки деца и 123 непълнолетни без придружител. Евросъюзът и ООН призоваха за бързо решение на спора между Италия и Малта, които отказаха разрешение за акостиране.

Алоис Вимар - "Лекари без граници": Имаме достатъчно храна и вода за тези хора за 2-3 дни, но проблемът е, че е тук е претъпкано. Хората спят на палубата, те са слаби, уморени, изтощени и искат нормално място за почивка.

Европейското законодателство изисква бежанците да се регистрират в първата достигната сигурна страна, но погранични държави като Италия и Малта настояват тежестта да се споделя и от други в Евросъюза. И двамата премиери са благодарили на Мадрид.

Джузепе Конте- премиер на Италия: Поискахме Европа да поеме отговорност за ситуацията с мигрантите и да не ни оставя сами, както през всичките тези години. Жестът е в тази посока и аз благодаря на испанските власти.

Италия трудно можеше да откаже убежище на мигрантите, след като нейната собствена брегова охрана прибра и прехвърли със свои катери 280 мигранти на спасителния кораб.

Матео Салвини, министър на вътрешните работи на Италия: Очевидно Евросъюзът не може да продължава по този начин и от днес очакваме ново начало.

Вътрешният министър Салвини предупреди, че всеки съд, който патрулира във водите край Либия, ще се сблъска с проблемите на Акуариус и няма да бъде допуснат до италианско пристанище.Новото правителство в Рим на антисистемното движение Пет звезди и крайнодясната Лига пое властта преди по-малко от седмица. Едно от обещанията е справяне с миграционния натиск и експулсиране на незаконно пребиваващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разделеният Корейски полуостров: Ключовите събития в историята на Северна Корея
Разделеният Корейски полуостров: Ключовите събития в историята на Северна Корея
​Автобусните превозвачи се обявиха срещу създаването на Автомобилна камара
​Автобусните превозвачи се обявиха срещу създаването на Автомобилна камара