НОВИНИ

Нов вид телефонни измами в Русенско

Поредна нова схема на телефонните измамници в Русенско. Престъпниците разиграват сценарии с мними служители на енергоразпределителни дружества, като убеждават потърпевшите, че техен близък е с опасност за живота след токов удар. По тази схема вчера 79-годишна жена е дала 4 хиляди лева на измамниците за „операция" на дъщеря си.

bnt avatar logo
от Пл. Тонева, Т. Узунова - Русе
17:10, 07.01.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
нов вид телефонни измами русенско

Само за един ден в Русенско телефонните измамници са направили 12 опита да измъкнат пари от потенциалните си жертви, предимно възрастни хора. Мария Павлова се осмели да застане пред камерата ни и да разкаже за телефонния разговор с измамниците.

Мария Павлова „Казва: Добър ден. Аз съм Станимир Стоилов, от енергото съм. Вие ли сте титуляра на електромера си?" - „Да, аз съм." - „Звъним да ви кажем, че има токов удар и са пострадали 7 човека и има изгаряния до 40%. По наше сведение вашите деца са пострадали."

Жената обаче се усъмнила, тъй като децата й живеят и работят в чужбина. Но продължила разговора.

- „Викам - на кой континент е токовият удар, защото мен това ме интересува."

Тогава мъжът разбрал, че сценарият няма да проработи и започнал да обижда жената, и тя затворила телефона. И още една схема на измамниците. Този мъж, когото условно ще наречем Деян разказа,че на мобилния му телефон се обадил мъж, който твърдял, че е водещ на предаване с лотарийни билети.

- „И ми казва, че съм спечелил голямата награда в тази лотария и трябва по най-бързия начин да си получа парите. След като ги попитах от кое полицейско управление трябва да си получа парите, те ми казаха: „Ами, хайде ще ви се обадим по-късно."

От полицията за пореден път съветват хората при опит за измама да подават сигнал на тел. 112, защото тази информация е ценна за тях.

Николай Кожухаров, нач. сектор „Противодействие на криминалната престъпност" при ОД на МВР-Русе: „Лошото е, че в моментите, в който се провежда тази комуникация потърпевшите постоянно са на отворена линия. И за да направят такова обаждане към 112, е изключително трудно."

Само за миналата година в русенско телефоните измамници са измъкнали чрез различни схеми 250 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за студ и във Финландия
Жълт код за студ и във Финландия
Контрол на даренията в МВР. Нова сграда на силите за борба с наркотиците
Контрол на даренията в МВР. Нова сграда на силите за борба с наркотиците