НОВИНИ

Вътрешният министър и шефът на ДАНС бяха изслушани в НС за шпионския скандал

Във връзка с шпионския скандал, в Народното събрание бяха изслушани вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:51, 11.09.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Младен Маринов - министър на вътрешните работи: До 24 ч. са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи, в рамките на изпълнение на постановлението. В срока на задържането въпросните лица са конвоирани към сградата на следствения отдел към Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика от разследването, не мога да дам повече информация.
Димитър Георгиев - председател на ДАНС: Чрез изградената схема се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Единият от тях е включен в списъците на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени към териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнавателна служба на чужда държава. Относно чуждите граждани е придобита информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано. При работата на ДАНС по случая са събрани данни, че Малинов поддържа дългогодишен контакт с тези чужди граждани, многократно пътува до Руската федерация, където прави срещи с тях, получава задачи, в някои случаи и финансови средства. Придобити са данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България.
Антон Кутев - БСП: Уважаема госпожо председател, посетилите ни две лица, а именно вътрешният министър и председателят на ДАНС, всъщност ни се подиграха. Ако това ви е харесало... Най-малкото аз имам към Вас въпрос. Единият каза, че задържани 8 лица, които са конвоирани, другият каза, че са водени следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А Вие сте председател на НС в парламентарна република. Т. е. Вие би трябвало да сте над всички тези хора и всъщност по логиката на демокрацията да сте гарантът на това, че в държавата не се случва така щото единият не знае, правили са заедно, единият е водил следствие срещу Николай Малинов само, а другият взел, че арестувал по някаква причина няколко професора, издатели и журналисти. Г-жо председател, Вие сте отговорна за това в момента, Вие сте единственият човек в НС и Вие като председател, който трябва да наложите елементарните правила на демокрацията, в противен случай губите смисъла си и трябва да смените мястото си, което е наложително. Поне се сменете, нямате право да останете тук.
Цвета Караянчева - председател на НС: Г-н Кутев, няма как да накарам министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС да изненсат секретна информация. Имаше предложение за процедура за закрито заседание, тя беше отхвърлена.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейски акции за футболни измами в Белгия, Монако и Лондон
Полицейски акции за футболни измами в Белгия, Монако и Лондон
Маската и шлемът на Дарт Вейдър и очилата на Хари Потър - на търг в Лос Анджелис
Маската и шлемът на Дарт Вейдър и очилата на Хари Потър - на търг в Лос Анджелис