НОВИНИ

Извънредни мерки за бежанците в Гърция

Властите в Гърция предприемат извънредни мерки, за да забавят бежанските потоци и да се справят с тежката ситуация, възникнала в страната, след като Македония де факто затвори границата, съобщава гръцкото издание Нюз.ин.

bnt avatar logo
от БТА
11:28, 26.02.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
извънредни мерки бежанците гърция

Извънредните мерки се съдържат в план, целящ да се забави превозването на бежанци от островите към Пирея, каза днес гръцкият министър за морския флот и островите Тодорис Дрицас.
Във връзка с това се предвижда бежанците да бъдат настанявани на корабите, които ще останат на котва по пристанищата на островите до неделя.
Стремежът ни е да бъде дадено необходимото време, за да могат да бъдат оборудвани новите центрове за временно настаняване на мигранти в областта Атика и на други места в страната, каза Дрицас.
Планът ще бъдат приложен по отношение на островите Лесбос, Хиос и Самос.
За целта са наети компании, които да приютят до 50 на сто от пасажерите-бежанци. Три ферибота пък на островите Лесбос, Хиос и Самос ще бъдат използвани за временно настаняване на бежанци и мигранти, докато те бъдат транспортирани до пристанище Пирея.
Гръцкият министър уточни, че тези мерки ще бъдат изпълнявани в следващите три дни от днес до неделя, като увери, че правителството ще направи всичко възможно, за да овладее ситуацията на островите.
Тази сутрин на пристанище Пирея акостира пореден ферибот с 1473 мигранти и бежанци от островите в източната част на Егейско море. Друг ферибот пък докара още 279 души. Всички те временно са настанени на пасажерските терминали на пристанище Пирея, информират още медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
безжизнена зона !!!
безжизнена зона !!!
Кубински жест към Барак Обама
Кубински жест към Барак Обама