НОВИНИ

Какви са били мотивите на стрелеца от Лас Вегас?

50 души загинаха, а над 400 бяха ранени при най-кървавото масово убийство в историята на САЩ. 64-годишен жител на щата Невада откри огън от висок етаж на един от големите хотели с казина в Лас Вегас. Жертвите му са сред публиката на кънтри концерт. За мотивите на стрелеца сега ще говорим с международния ни редактор Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:08, 02.10.2017
Чете се за: 03:27 мин.
По света

Тази нощ лъскавият Лас Вегас - един от символите на американския начин на живот, беше освeтен от сини лампи и огласен от полицейски сирени.

Първите изстрели проехтяват в 22 часа вечерта местно време. Стрелецът се намира на 32-ия етаж в хотел "Мандалей Бей" и открива огън срещу събралото се множество от над 20 000 души на музикален фестивал, който е започнал още от петък. По време на изпълнението на кънтри певеца Джейсън Олдиън започва оглушителната стрелба, която продължава безспирно 5 минути, следва кратка пауза, когато стрелецът започва да изпразва нов пълнител. Целият Лас Вегас е блокиран от полиция, хората започват да търсят убежище в близките хотели по 7-километровата отсечка от булевард Лас Вегас

Кой стои зад тази атака?

Нападателят е идентифициран - това е 64-годишният Стивън Падок - живял е в градче на границата на щата Невада, недалеч от Лас Вегас. Стивън Падок се самоубива, когато полицията нахлува с контролирана експлозия в хотелската стая, от която той стреля. В стаята му са открити най-малко 10 пушки.

Знае ли се какви са мотивите му?

От полицията отказват да коментират мотивите на нападението. Все още не знаем дали става въпрос за терористичен акт, или за масово убийство на човек с психически проблеми.

Атаката със сигурност ще остави дълбок отпечатък в Съединените щати. Американският президент Доналд Тръмп направи обръщение към нацията и заяви, че флаговете ще бъдат наполовина спуснати в знак на траур.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това беше акт на зло в чистия му вид. В моменти на трагедия и ужас Америка се обединява в едно цяло и винаги е било така. Уповаваме се на връзките, които ни сплотяват - нашата вяра, семейството и споделените ценности. Уповаваме се на връзките, които създават гражданствеността, общността и на комфорта от нашата обща човечност. Нашето единство не може да бъде разбито от злото, връзките не могат да бъдат скъсани от насилието. И макар да чувстваме толкова голям гняв от безсмисленото убийство на наши сънародници, именно любовта ни води днес и винаги ще ни води.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението, но версията за терористичен акт не се потвърждава. Кадрите разказват недвусмислено за кошмара в Лас Вегас.


;

Вече има съобщения, че "Ислямска държава" е поела отговорност за нападението в Лас Вегас, но трябва да припомним, че официално от американските власти все още няма потвърждение за терористична атака. Според джихадистката организация също така нападателят Стивън Падок е приел неотдавна исляма - и пак от американска страна все още няма подобна информация. .

В Невада е в сила един от най-облекчените режими за притежание на оръжие в Съединените щати. Там хората могат да носят открито оръжия, без да се регистрират като притежатели на такова. Правят се проверки при продажба на оръжие, но пък е разрешена и покупко-продажбата между частни лица. Всеки път при подобна масова стрелба се засилват призивите за въвеждане на по-строг контрол върху продажбата и притежанието на огнестрелни оръжия в страната.

;

Каква беше хронологията на събитията в Лас Вегас?

Най-малко 50 души загинаха, а над 400 бяха ранени при стрелба в Лас Вегас. Убиецът е 64-годишният Стивън Падок. Той откри огън с автоматично оръжие от 32-ия етаж на хотел "Мандалей Бей" срещу публиката на кънтри концерт. Според шерифа на Лас Вегас Падок се е самоубил в престрелка с полицаи. Мотивите му не са известни.

Лас Вегас. 22,08 ч местно време. 22 хиляди души е публиката на последния концерт от тридневния кънтри фестивал "Руут 91". На сцената в източната част на световноизвестния с бляскавите си хотели и казина булевард "Лас Вегас" е звездата Джейсън Олдийн.

Гърмежите бързо предизвикват паника сред множеството. Хората бягат през глава. Чудят се какво става. Чувството е на ужасяваща безпомощност. Дълги като цяла вечност минути, не е ясно откъде се стреля. Една по една всички сгради наоколо заключват вратите си. Не е ясно дали не става въпрос за нападение на организирана терористична група. Ситуацията е овладяна малко над час и половина по-късно.

Джо Ломбардо, шериф на Лас Вегас: Имаше обаждания по радиостанцията за интензивна стрелба от хотел "Мандалей Бей" към концерта на "Руут 91" от другата страна на булевард "Лас Вегас". Установихме, че стрелецът е на 32-ия етаж на хотела. Щурмувахме я и влязохме в престрелка с него. Мъртъв е.

Шериф Лобмардо първо съобщи, че полицаи са застреляли нападателя. Но на една от следващите си пресконференции промени информацията - най-вероятно си е пуснал сам куршум, за да не бъде арестуван. Самоличността му е установена почти незабавно, но не и защо е стрелял срещу публиката на кънтри концерта.

Джо Ломбардо, шериф на Лас Вегас: Името му е Стивън Падок, поден е на 9 април 1953-а. Още не са ясни мотивите му. Но открихме множество огнестрелни оръжия в хотелската му стая. Разследването ще продължи дълго. ФБР помагат с всичките си налични ресурси.

Падок е бял и е живял в градчето Мъскийт, на границата на щата Невада, където е Лас Вегас, с Аризона. Настанил се е в хотел "Мандалей Бей" на 28 септември. Първоначално органите на реда обявиха за издирване 62-годишната му приятелка Мерилу Денли, която е от азиатски произход. Полицията я обяви за възможен съучастник в масовото убийство, но по-късно отхвърли тази версия.

Оцелели при стрелбата бяха видимо облекчени, въпреки преживяното:

Пол Дюма, очевидец: Бяхме точно пред сцената, танцувахме и си прекарвахме добре, докато Джейсън пееше. И изведнъж чухме "пук, пук пук" - безброй пъти. Помислихме, че са пиратки. Това обаче продължи доста дълго - по 15-20 куршума с кратки прекъсвания. И тогава разбрахме, че се стреля с автоматично оръжие. Мощно при това.
Моник Дюма, очевидец: В такъв момент ти се струва, че това не се случва на яве, но бързо осъзнаваш, че трябва да бягаш, за да оцелееш. Цялото семейство останахме заедно и се опитвахме да не се паникьосваме.

Най-кървавият подобен инцидент в Съединените щати досега беше стрелбата в Орландо, Флорида, през юни миналата година, когато бяха убити 49 души.


Една българка, чест от група студенти - наши сънародници се озовава в епицентъра на зловещия кошмар в Лас Вегас. Мария Костадинова се намира на разстояние от 5-10 минути от мястото на атаката и остава блокирана в продължение на часове в един от хотелите в Лас Вегас. Вижте нейния разказ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова онлайн платформа за сигнали до Столичната община
Нова онлайн платформа за сигнали до Столичната община
Стрелбата в Лас Вегас в снимки и видеа на очевидци
Стрелбата в Лас Вегас в снимки и видеа на очевидци