НОВИНИ

Испания и Барселона в очакване

По-малко от час остава до речта на каталунския лидер Карлес Пучдемон. В 19 часа българско време той може да обяви независимост на автономната област. Какво ще е посланието му, ще направи ли тази решаваща стъпка - напрежението продължава. От сутринта охраната пред парламента е засилена, полицията е отцепила, както се обяснява, от съображения за сигурност, достъпа до парка, разположен около сградата на парламента. Мадрид призова следобед Пучдемон да не прави нищо необратимо.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:05, 10.10.2017
Чете се за: 02:13 мин.
По света

Още от сутринта паркът Сиутадела, където се намира каталунският парламент, беше отцепен от местната полиция. Да преминават през зоната за сигурност бяха допускани само родители, които водят децата си на училище. Отвъд огражданията още от обяд се бяха събрали привърженици на независимостта на Каталуния, а по-късно речта на премиер Карлес Пучдемон ще бъде излъчвана на големи екрани в района на парламента. Макар днес гласът на сепаратистите да е по-силен, има и каталунци, които се опасяват от най-страшното - като Ариц Тусей - програмист от Барселона.

Ариц Тусей, програмист от Барселона: Очаквам господин Пучдемон да овладее най-накрая стремежите си да обяви независимост едностранно, защото въпреки референдума, не е сигурно, че 90% от населението е съгласно.

Ариц се опасява най-много от икономическия хаос, който се чертае за една отцепила се Каталуния.

Ариц Тусей, програмист от Барселона: Освен всичко друго, по време на този процес не е имало дебат. Тоест, имаше хора, които са „за“ - политици, които са „за“, но нямаше хора, отстояващи позицията си „против“, нито политически партии, отстояващи позицията си „против“. Следователно, не е имало дебати, при които да се обяснят всички последици от такова решение и това се вижда в последните дни - как някои фирми се местят от Каталуния, а ние не познаваме, нито пък политиците са говорили за последиците от излизането от ЕС - валутата, условията, границите, свободното движение на хора, нищо.

Други, обаче, остават пленени от бляна за независима Каталуния.

Рамон, професор по право от Барселона: Живях 25 години под режима на Франко в Испания. Той е кръвожаден диктатор. Не ми беше позволено да използвам езика си на публични места. Пишех всичките си трудове на испански.

Разводът между Мадрид и Барселона е задължителен за Рамон, дори това да означава и развод с Брюксел.

Рамон, професор по право от Барселона: Ако европейците не ни обичат, това е техен проблем. Имаме много индустриализирана и богата страна, плащаме много данъци на Испания и не получаваме нищо добро в замяна.

Разделението в каталунското общество е от десетилетия, но днес изгледите да двете страни да намерят общ език изглеждат по-нищожни от всякога.

Рамон, професор по право от Барселона: Преди няколко месеца и в продължение на години нямаше конструктивни дебати относно независимостта. В последния месец тези дебати стават все по-малко приятелски, с повече напрежение, и смятам, че хората са разделени. Ако бъде обявена независимост, част от населението няма да е съгласна, а ако не се обяви - другата част няма да е съгласна, така че, е малко вероятно това, което ще се случи днес, да послужи за повторното обединяване на каталунското общество.

Каквото и да е решението на каталунският премиер е ясно, че страстите в региона няма да стихнат.

;

Броени минути остават до часа на истината. Ще започне шествие на сепаратистите, които скандират „Здравей, република!“, но ще срещнат стена от полицаи. В небето кръжи хеликоптер.

Неизвестността остава и в последните минути. Очаква се Мадрид временно да замрази автономията на Каталуния и това безпроблемно ще мине през Сената, тъй като управляващата партия на Мариона Рахой го владее. Никой не знае какво би се случило при такова замразяване, защото това би се случило за пръв път в историята на Кралството. Мрачни прогнози се чертаят за икономическото бъдеще на областта при евентуална независимост.

;
Елизенда Палузие, професор по икономика в Университета в Барселона: Каталуния произвежда 19% от БВП на Испания, тук живеят 16% от населението на страната и получават само 14% от бюджетните разходи на кралството. БВП на Каталуния е същият като този на Финландия или Дания, а БВП на глава от населението е по-висок от този на Италия. Така, че това е една относително богата територия в Европа и може да оцелее чудесно като независима страна. Нещо повече - ако зад тази икономика стои едно управление, което да подпомага производителността и е отворено към световната икономика, подпомага нашите износители, изгражда необходимата инфраструктура то тогава това ще засили конкурентноспособността.
;

Каквито и да са прогнозите е ясно, че едва ли ще има икономическа стабилност в района. Разделението между хората едва ли ще се потуши с една реч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли изтичане на лични данни на 1 милион деца чрез МОН?
Има ли изтичане на лични данни на 1 милион деца чрез МОН?
Фирма за производство на чанти в Русе обгази с ацетон цял квартал
Фирма за производство на чанти в Русе обгази с ацетон цял квартал