НОВИНИ

Какво представлява пръстовият отпечатък?

От края на септември ще влизаме в болница с пръстов отпечатък. От сканирания пръст ще се генерира уникален номер, с който пациентът ще се идентифицира. При изписване от болницата, отново с личния код, ще се потвърждава, че са извършени реални медицински дейности, за които Здравната каса трябва да плати на болницата. В системата няма да се съхраняват пръстови отпечатъци, уверяват от касата.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:33, 21.04.2016
Чете се за: 01:34 мин.
Още
представлява пръстовият отпечатък

Децата под 14 години ще влизат в болница с ЕГН-то си и с пръстовия идентификатор на техен родител. Лицата под запрещение - с кода на придружителя. Останалите без нито един пръст ще се вписват с ЕГН. Пак по този начин ще влизат в болница и хората, чийто рисунък е увреден, например заради работа с химикали. От рисунъка на който и да е от пръстите на ръката ще се взимат единствено избрани показатели. Устройството ще ги трансформира в личен код за всеки пациент.

Как става преобразуването на отпечатъка в код?

При трансфорамцията на изображението на пръста в код, биометричните линии ще се наподобяват с линии на направлението. Те се създават като през определен интервал от точки на биометричната линия се прокарва тангента. Отрязък от тази допирателната ще се поставя в матрица. Така се създава разкъсана карта на направленията. Тя ще съответства на биометричните ни данни, но заради нейната разкъсаност от нея не може да се възстанови рисунъка на целия отпечатък.

Освен това всеки пръст има три типа микроелементи - край на биометричната линия, раздвояване и затворен контур. От тези три микроелемента в уникалния идентификационен номер ще влизат само два.

Така, комбинацията между картата на направленията и два от трите микроелемента създават кода, с който ще влизаме и излизаме от лечебните заведения.

Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ НЗОК: Уникалният идентификационен номер е едно доста дълго двоично число и от него не може по никакъв начин - подчертавам - дори да притежавате устройството, на което е извършена трансформацията, да възстановите от кода реалния пръстов отпечатък.

В свое становище Комисията за защита на личните данни заявява, че при това условие взетите биометрични показатели, превърнати в нули и единици, не съставляват лични данни по смисъла на закона.

Цялото становище на Комисията може да прочетете ТУК.

От Здравната каса аргументират поредната промяна на начина на регистрация в болниците с установените злоупотреби с лични карти. Новата система трябва да даде контрол на всеки здравноосигурен над плащанията на касата.

Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ НЗОК:Липсата на потвърждение от страна на пациента за това, че му е извършена определена медицинска услуга, че му е оказана медицинска помощ, е ясен индикатор за необходимостта случаят да бъде проверен.

Всеки пациент ще може да си изтегли и мобилно приложение, с което да следи къде и кога се отчита присъствието му в системата. за сайта: Приложението ще е достъпно след 25 септември, откогато влиза и новата система за регистрация. С него всеки пациент ще получава и информация какво е заплатила Здравната каса за лечението му.

Така нареченият "пръстов отпечатък" ще се въведе в аптеките и останалите здравни структури едва след като системата бъде внедрена в болниците. Преди този начин на идентификация да стане задължителен за всички здравноосигурени пациенти, които постъпват в болници, сключили договор с НЗОК, системата ще работи пробно в някои лечебни заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Н. Зеленогорски:Задължителното гласуване не е хапчето за болната ни демокрация
Н. Зеленогорски:Задължителното гласуване не е хапчето за "болната" ни демокрация
Запеските - дух и материя от Разлог
Запеските - дух и материя от Разлог