НОВИНИ

Ясни са част от правилата на Брекзит

Дългоочакван пробив в преговорите за Брекзит. Европейският съюз и Великобритания оповестиха днес, че е постигнат достатъчен напредък, за да се премине към втората фаза от разговорите по развода между Лондон и Брюксел. След месеци на буксуващи разговори днес беше публикуван доклад, одобрен и от двете страни.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:37, 08.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Преговарящите британски и европейски екипи работиха цяла нощ. Рано сутринта премиерът Тереза Мей също пристигна в Брюксел и малко след това двамата с Жан-Клод Юнкер оповестиха, че има споразумение.

А шефът на кабинета на Юнкер пуска в Туитър снимка с белия дим над Ватикана, когато се избира нов папа.

Председателят на Еврокомисията не скри, че двете страни са извървели труден път.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: "Във всички преговори двете страни трябва да се вслушват една в друга, да сближават позициите си и да са готови на компромиси. Това бяха трудни преговори както за Европейския съюз, така и за Обединеното кралство".

Според Европейската комисия вече има достатъчно гаранции и по трите основни въпроса - правата на гражданите, липсата на граница между Северна Ирландия и Република Ирландия и финансовите задължение на Лондон към Брюксел.

Тереза Мей - министър-председател на Великобритания: "Правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания ще бъдат гарантирани от британските закони и прилагани от британските съдилища. Европейските граждани ще продължат да живеят така, както са живели досега".

Великобритания поиска двугодишен преходен период преди същинското напускане на ЕС. Според Доналд Туск Европа е готова да обсъди това искане при определени условия. Според него трудното тепърва престои.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: "Нека не забравяме, че най-сериозното предизвикателство тепърва предстои. Всички знаем, че раздялата е трудно нещо. Разделянето и изграждането на нови отношения обаче е още по-трудно".

Главният преговарящ Мишел Барние заяви, че в бъдеще Европейският съюз ще сключи с Великобритания търговско споразумение, подобно на това с Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курсанти се обучават да откриват малки плавателни съдове
Курсанти се обучават да откриват малки плавателни съдове
ГДБОП провежда мащабна акция в Радомир
ГДБОП провежда мащабна акция в Радомир