НОВИНИ

Германия след стрелбата в Мюнхен

Преди седмица Европа беше разтърсена от поредния терористичен акт - 18-годишният германец от ирански произход Али Давид Сонболи застреля 9 души в Мюнхен, а след това се самоуби. Какво става в Германия - разказват Владислав Велев и Христо Златков.

Владислав Велев
от Владислав Велев
12:16, 30.07.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Петък, 22 юли. Спокойната вечер в мюнхенското предградие е разтърсена от изстрели. Авторът е 18-годишният Давид Али Сонболи, роден, израснал, образован в Германия.

След като стреля в ресторанта, Сонболи влиза и в близкия мол, където продължава да убива хора. В един момент се качва на покрива на мола, където влиза в остра словесна хватка с човек, който го снима от терасата на един от близките блокове. По време на този спор Али Сонболи казва, че не е джихадист, а е германец.

Стана ясно, че убийствата не са предизвикани от джихадизъм и радикализация, а от омраза.

Наистина се оказа, че убиецът е бил тормозен от свои съученици - мюсюлмани и заради това той решил да си го върне на всички останали.

След като убива девет души и избягва, Сонболи слага край на живота си пред блока, в който живее Динко.

Докато в Мюнхен хората продължаваха да слагат цветя и да палят свещи на мястото на атентата, нов терористичен акт разтърси Германия. В град Ансбах сириец, на когото е отказано убежище в Германия, се самовзриви на входа на концерт.

Ако беше допуснат от охраната, жертвите щяха да бъдат повече. Няколко дни по-рано, на 18 юли, в град Вюрцбург бежанец от Афгнистан напада с нож и брадва пътници във влак. Рани няколко души преди да бъде убит от полицията.

Ден след стрелбата в Мюнхен в Рьотлинген сирийски бежанец уби с мачете жена и рани петима души, след което беше заловен от полицията. Въпреки тези чести инциденти германският канцлер Ангела Меркел обяви, че няма да има преразглеждане на политиката за предоставяне на убежище на бежанци:

Ангела Меркел, канцлер на Германия, 28 юли 2016: Фактът, че двама от извършителите са бежанци, е подигравка за страната, която ги прие, но той е подигравка и за помагачите и доброволците, които толкова се грижеха за бежанците. Той е подигравка и за много други бежанци, които наистина потърсиха при нас спасение от насилията и войната, които искат да живеят в мир в един чужд за тях свят, след като са изгубили всичко по родните си места.

Анализатори смятат, че докато спецслужбите в Германия не започнат да си разменят данни и докато не стане по-лесно проследяването на информация, обменяна между гражданите, терористичната заплаха ще остане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куба и България са новите топдестинации за туризъм,  според Индипендънт
Куба и България са новите топдестинации за туризъм, според "Индипендънт"
В Белгия са арестувани са двама братя по подозрение в тероризъм
В Белгия са арестувани са двама братя по подозрение в тероризъм