НОВИНИ

Каталунската криза се задълбочава

Лидерът на автономната област Каталуния обвини краля, че подкрепя позицията на централното правителство. Карлес Пучдемон отново призова Мадрид за диалог.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:25, 05.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Четири дни след референдума за независимост, страстите в Каталуния не стихват. Каталунците изглеждат все по-решени да се отделят, а Мадрид все по-готов да не допусне това. Регионалният лидер на Каталуния предложи на централата власт преговори за уреждане на кризата.

Карлес Пучдемон, лидер на Каталуния: Моето правителство няма по никакъв начин да наруши ангажимента си за мир и спокойствие, но в същото време, ние сме решени да направим това, което е необходимо. Сегашният момент изисква посредничество.

Мадрид обаче, отказва диалог. Условието на централната власт за започване на преговори е каталунците да спазват закона и да се откажат от обявяване на независимост.

Ако все пак се стигне до преговори не е ясно кой ще посредничи в тази политическа криза. Каталунците предложиха Европейския съюз да се намеси. Брюксел, обаче, отказва. Има предположение Католическата църква да влезе в ролята на посредник между Мадрид и Барселона.

Как ще се развие кризата ще стане ясно в понеделник, когато се очаква каталунският парламент да обяви едностранно независимостта на автономната област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания във Варна  Погрижи се за венците си
Кампания във Варна " Погрижи се за венците си"
Мъж е загинал при тежката катастрофа на магистрала Тракия тази нощ
Мъж е загинал при тежката катастрофа на магистрала "Тракия" тази нощ