НОВИНИ

Хиляди туристи остават блокирани по ръкавите на Халкидики

Циклонът "Медуза" нанесе сериозни щети в околностите на Солун и Халкидическия полуостров. Поройните дъждове станаха причина за мащабни наводнения. Отнесени са пътища и плажове. Хиляди туристи остават блокирани по ръкавите на Халкидики, защото автомобилите им са пострадали от водата. Пороен дъжд наводни и Истанбул. А Хърватия, Черна гора, Франция и Италия се борят с горски пожари.

bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 18.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Пътищата се превърнаха в кални реки, а от плажовете нищо не е останало - това разказват туристи, които почиват по ръкавите на Халкидики. На места придошлата вода е стигала до първите етажи на сградите. Отнесени и пострадали са хиляди автомобили. Активизирали са се много свлачища. Движението в района е затруднено. Няколко области дори поискаха въвеждането на извънредно положение. Властите започнаха да описват щетите, нанесени от природната стихия. А според синоптиците и колегата ни Георги Донков лятото в Гърция се връща.

В Истанбул порой за минути наводни улиците в града, както и няколко станции на метрото.

Наложило се е използването на гумени лодки за заседналите пътници. Придвижването в града е почти невъзможно. Властта вече обяви, че ще компенсира нанесените щети. Синоптиците очакват още обилни валежи. Валията на Истанбул Васип Шахин прикани шофьорите да не използват личните си автомобили от съображения за сигурност.

В Хърватия пожарникари и военни успяха да овладеят мащабния пожар в околностите на град Сплит. Унищожени са 4 500 хектара гори. Пожари горят и в Черна Гора. Страната официално поиска помощ, за да овладее огнената стихия. Горските пожари са често срещано явление по адриатическото крайбрежие през лято.

Сред основните причини за тях са невнимателните туристи, но често пъти става дума и за умишлени палежи с цел освобождаване на терени за строежи, коментират специалисти. Един човек е задържан в Италия по подозрение, че е запалил гориста местност южно от Рим. Пожари бушуват в южната и централната част на страната. Не са овладени и огнищата в околностите на френския град Ница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наши командоси „спасиха заложници“ по време на „Бриз 2017“
Наши командоси „спасиха заложници“ по време на „Бриз 2017“
Летището в Бургас отвори за полети малко след 12 часа
Летището в Бургас отвори за полети малко след 12 часа