НОВИНИ

Хуманитарна помощ беше изпратена до анклава Източна Гута в Сирия

Дългоочаквана хуманитарна помощ достигна до бунтовническия анклав Източна Гута на североизток от столицата на Сирия Дамаск, предаде репортер на BBC. Конвоят от 46 камиона е първата хуманитарна помощ, която достига до обградените 400 хил. жители от средата на февруари насам, макар че наскоро ООН и Русия обявиха примирие в региона.

bnt avatar logo
от по БТА / BBC
14:36, 05.03.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
хуманитарна помощ беше изпратена анклава източна гута сирия

Регионът е под контрола на екстремистки групировки от 2012 г. насам, припомня BBC. Правителствените сили контролират една трета от анклава, като Башар Асад се закани, че акцията ще продължи.

Съветът на ООН за правата на човека прие днес резолюция, настояваща за започване на разследване на случващото се в обсадения от сирийската армия бунтовнически анклав в района Източна Гута, където загинаха стотици хора през последните дни, съобщи АФП. Внесеният от Обединеното кралство текст бе приет с 29 гласа от 47-те държави в съвета, при пет гласа против и 14 въздържали се. В него се иска независимата международна анкетна комисия за Сирия "спешно да започне пълно и независимо разследване на неотдавнашните събития" в региона.

Руските военни съобщиха, че сирийските бунтовниците са обещали да позволят на цивилни да напуснат Източна Гута в замяна на хуманитарна помощ, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун се среща с южнокорейски делегати за пръв път, откакто е лидер
Ким Чен-ун се среща с южнокорейски делегати за пръв път, откакто е лидер
Съхранени занаяти в Симитли
Съхранени занаяти в Симитли