НОВИНИ

Защо не стигат направленията за изследвания и парадоксите с клиничните пътеки

Плащанията на различни медицински процедури от Здравната каса поощрява фиктивните хоспитализации, твърдят специалисти от доболничната помощ. Според тях касата предпочита 3 пъти по-скъпи диагностични процедури в болница, отколкото увеличаване на бюджета за изследване в доболничната помощ. Специалисти настояват да се промени бюджетът на касата за догодина, а новият здравен министър да коригира наредбата за осигуряваните медицински дейности.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:14, 11.11.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Бюджетът на касата за медикодиагностични процедури покрива едва 30 % от нуждите за правилна диагностика и лечение. Останалите 70 % от плащанията тук са кешови, на пациенти. Ограниченият бюджет за изследвания обяснява и вечния недостиг на направления на личните лекари.

Д-р Недялко Калъчев - р-л на медикодиагностична лаборатория: Пракитечски благодарение на, как да кажа, отношението на колегите към пациентите те успяват да балансират с тези нискочувствителни бюджети, да ги заделят на най-социално чувствителните групи т.е. да има направелния за малки деца за възрастни хора за хора беззработни хора от социалното дъно.

Но дори и да не са свършили парите, видовете изследвания, които покрива касата, са крайно недостатъчни за поставяне на нужните диагнози. За да се направят, болните се приемат в болница, където парадоксално касата за тях плаща много по-скъпо. Ако пък няма пътека, най-често изследванията се спестяват. Като микробиологичните за назначаване на антибиотик.

Д-р Недялко Калъчев: Няма възможността, съответно се взима широкоспектърно антибиотично лечение и ако той не работи се сменя и ако много много нещата не вървят, евентуално ще се направи изследване.

Някои изследвания пък са финансирани крайно недостатъчно и на много места лабораториите просто не ги правят. Такъв е случаят при сексуално трансмисивните инфекции.

Д-р Недялко Калъчев: Вътре са формулирани с цена от порядъка на 3.50. А само приемането на материала е малко над 2 лева. Нали се сещате, че всеки един такъв резултат или е субсидиран от лабораторията, или в страната хората просто не го получават.

Вирусологичните изследвания за хепатит В или С пък въобще не се финансират в доволничната помощ. Струва близо 150 лева, но за да ги получат по каса, пациентите се приемат без нужда в болница. Където уж лежат 3 дена, цената на пътеката е 650 лева или 4 пъти повече. Огромна част от изследванията в онкологията също не се поемат.

Д-р Недялко Кълвачев: Тук говорим за карцином на гърда, тук говорим за дебело черво, за белодробен карцином - това са. как да кажа - масови онкологични заболявания, които в момента каквато има диагностика, тя е благодарение на плащанията, които осъществяват компаниите.

Бюджетът за всички лабораторни и образни изследвания, осигурявани от касата, е 77 милиона и от много години въобще не е актуализиран. И ако заявките за оптимизиране на плащанията в системата се изпълнят, той би трябвало да бъде значително увеличен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Язовирът в село Тетово е бил затапен умишлено
Язовирът в село Тетово е бил затапен умишлено
​България ще иска обяснение от Сърбия за задържаните медици в Босилеград
​България ще иска обяснение от Сърбия за задържаните медици в Босилеград