НОВИНИ

Ключовите дати в сирийския конфликт

15 март 2011 година. В Сирия започват мащабни антиправителствени протести. Демонстрациите постепенно обхващат големите градове - Дамаск, Латакия, Алепо, Хомс. Хората искат демократични реформи, отмяна на действащото от 1963 година извънредно положение и оставката на президента Башар Асад.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:10, 07.04.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
ключовите дати сирийския конфликт

През март 2013 година се появява информация за употреба на химическо оръжие в конфликта в Сирия. По данни на западни и арабски медии на 21 август 2013 година, със зарин са атакувани предградия на Дамаск. Обвинен е режимът на Башар Асад, който отрича. През септември Русия и САЩ подписват рамков договор, с който Сирия се ангажира да унищожи химическия си арсенал.

От началото на 2014 година Сирия е арена на ожесточени битки между опозиционните групировки и правителствени войски. Терористичната групировка "Ислямска държава" превзема град Ракка. Няколко месеца по-късно джихадистите обявяват свой халифат на превзетите от тях територии в Сирия и Ирак.

30 септември 2015 година - Русия за първи път нанася въздушни удари в Сирия срещу опоненти на режима на Башар Асад, включително и срещу "Ислямска държава".

На 30 декември 2016 година - Русия и Турция обявяват план за всеобхватно примирие в Сирия, но без участието на САЩ. То включва прекратяването на огъня между сирийските правителствени сили и въоръжената опозиция, но не и терористичните групировки, които действат в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция подкрепи ракетните удари в Сирия
Турция подкрепи ракетните удари в Сирия
Банско е лидер по прозрачност сред общините в страната
Банско е лидер по прозрачност сред общините в страната