НОВИНИ

КСНС не постигна съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган

КСНС не постигна съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган и за назначаването на негов председател. Това каза президентът Румен Радев след приключилото заседание на КСНС, което продължи повече от 4 часа.

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 17.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Румен Радев - президент на Република България: Днес проведохме КСНС по приоритетна за обществото ни тема: "Противодействие на корупцията по високите етажи на властта". Целта на съвета бе да търсим съгласие около принципи и решения за ефективна борба с корупцията. Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенство в законодателството, в институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията. Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции за ефективно противодействие на корупцията сред лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности, които да гарантират:
  1. Прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност.
  2. Нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията.
  3. Ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления.
  4. Независимост на органите за превенция и противодействие на корупцията от проверяваните и разследваните лица.

Членовете на КСНС се обединиха около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

  1. Да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявните форми на корупция не само в публичния, но и в частния сектор.
  2. НС да разгледа и приеме закон за противодействие на корупцията.
  3. Новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване и разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция на прокуратурата и МВР и срещу трафика на хора
Спецакция на прокуратурата и МВР и срещу трафика на хора
 Коалицията срещу Ислямска държава превзе Ракка
Коалицията срещу "Ислямска държава" превзе Ракка